Már robotok építik a napelem farmokat Amerikában

Robotokkal 10 százalékos költségmegtakarítás érhető el.

Egy amerikai cég megfizethetőbbé és gyorsabbá tenné a napelem farmok telepítését. Az installáláshoz robotok segítségét veszik igénybe – írja a Fox Business. Amerikában a háztartásoknak a hagyományos energia költsége még kedvezőbb, mint a napelemekkel elérhető megtakarítás, így a vállalkozók inkább óriási napelem farmokat építenek, amelyek ipari méretben állítanak elő áramot.

z egyik ilyen telepítő cég robotokkal végzi a munkát, mert ez így olcsóbb és gyorsabb az emberi munkaerőnél. A robotok a napelemek felemelését végzik, illetve a robotok az egyes napelemeket a meghatározott helyekre is szállítják (egy sínen gördülnek végig a napelemek). A Brittmore Group vezérigazgatója, Bram Britcher szerint ezzel a módszerrel 10 százalékos költségmegtakarítást lehet elérni. A robotokkal történő installálás esetében ráadásul 20-szor gyorsabban tudnak egy napelem farmot létrehozni, szemben a hagyományos technikával.

A cég 2012-ben egy kkv-knak szóló kormányzati támogatást is elnyert ötletük továbbfejlesztéséhez, ezt később meghosszabbították. A Brittmore Group egy mobil gyárat is létrehozna, amelyet az installáláshoz közeli területeken építenének fel,  itt szerelnék össze az előkészített napelem-alkatrészeket.

A cég igyekszik a nagyobb napelem farmok telepítésébe is beszállni, illetve az automatizáláson fejleszteni. A következő évekre kitérve Britcher elmondta, hogy a megújuló energiaforrások felzárkóznak a fosszilis tüzelőanyagok mellé energiatermelésben, így van tér a növekedésre.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit

Nincs hozzászólás

  1. robinagy9017

    Jó napot kívánok én nekem vagy egy napkollektorom és szeretném eladni hogy ez hogy lehetne megoldani vagy kit érdekelne. legyenek szívesek emailba értesiteni.