Már robotok építik a napelem farmokat Amerikában

Robotokkal 10 százalékos költségmegtakarítás érhető el.

Egy amerikai cég megfizethetőbbé és gyorsabbá tenné a napelem farmok telepítését. Az installáláshoz robotok segítségét veszik igénybe – írja a Fox Business. Amerikában a háztartásoknak a hagyományos energia költsége még kedvezőbb, mint a napelemekkel elérhető megtakarítás, így a vállalkozók inkább óriási napelem farmokat építenek, amelyek ipari méretben állítanak elő áramot.

z egyik ilyen telepítő cég robotokkal végzi a munkát, mert ez így olcsóbb és gyorsabb az emberi munkaerőnél. A robotok a napelemek felemelését végzik, illetve a robotok az egyes napelemeket a meghatározott helyekre is szállítják (egy sínen gördülnek végig a napelemek). A Brittmore Group vezérigazgatója, Bram Britcher szerint ezzel a módszerrel 10 százalékos költségmegtakarítást lehet elérni. A robotokkal történő installálás esetében ráadásul 20-szor gyorsabban tudnak egy napelem farmot létrehozni, szemben a hagyományos technikával.

A cég 2012-ben egy kkv-knak szóló kormányzati támogatást is elnyert ötletük továbbfejlesztéséhez, ezt később meghosszabbították. A Brittmore Group egy mobil gyárat is létrehozna, amelyet az installáláshoz közeli területeken építenének fel,  itt szerelnék össze az előkészített napelem-alkatrészeket.

A cég igyekszik a nagyobb napelem farmok telepítésébe is beszállni, illetve az automatizáláson fejleszteni. A következő évekre kitérve Britcher elmondta, hogy a megújuló energiaforrások felzárkóznak a fosszilis tüzelőanyagok mellé energiatermelésben, így van tér a növekedésre.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. robinagy9017

    Jó napot kívánok én nekem vagy egy napkollektorom és szeretném eladni hogy ez hogy lehetne megoldani vagy kit érdekelne. legyenek szívesek emailba értesiteni.