Mintegy 155 milliárd dollárnyit fektettek világszerte megújuló energiába tavaly, azaz - az ipartörténet során első ízben - többet, mint hagyományosba, ami összesen 140 milliárd dollárnyi befektetést kapott

Már többet fektet a világ megújuló energiába, mint hagyományosba

Mintegy 155 milliárd dollárnyit fektettek világszerte megújuló energiába tavaly, azaz – az ipartörténet során első ízben – többet, mint hagyományosba, ami összesen 140 milliárd dollárnyi befektetést kapott

Ezt az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) közölte szerdán, megjegyezve, hogy a megújuló forrásokba fektetett energiaipari beruházási érték a megelőző évit körülbelül 5 százalékkal haladta meg, és évről-évre rekord születik ezen a téren. A 2004-hez képest a zöldenergia-beruházások tavalyi értéke mintegy négyszerese volt. Idén – a hitelválság miatt – visszaesés várható a befektetésekben a megújulókba – mondta a Program vezérigazgatója.

Az UNEP azt is kiszámította, hogy a szorosan vett fejlesztési és technikai beruházás értéke 117 milliárd dollár volt, a többi része vállalatokba ölt magánbefektetés volt. Összesen 105 milliárd jutott 40 gigawattnyi szél-, nap-, víz-, biomassza és geotermikus energiát hasznosító termelő kapacitás létrehozására, 35 milliárd pedig a külön számolt vízi erőműi beruházásokra.

A jelentésből az is kitűnik, hogy jóllehet a szélenergiába volt a legnagyobb tavaly a globális befektetési (51,8 milliárd dollár), a legnagyobb arányban a nap energiáját hasznosító beruházások nőttek, csaknem 50 százalékkal, elérve a 33,5 milliárd dollárt. A tavalyi zöldenergia-beruházásokból 49,7 milliárd dollárral Európa, 30 milliárddal az Egyesült Államok vette ki részét.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.