Már újraműanyagból is építkezhetünk

Napjaink számos zöld innovációjának táborát most egy új építőanyag bővíti: az újrahasznosított műanyagszemétből és ásványokból előállítható Thermo Poli Rock (TPR).

A wales-i illetőségű Affresol cég újdonsága nagy népszerűséget szerezhet az építőipar piacán, hiszen a felhasználásával kivitelezett épület erősebb és olcsóbb, mint betonból készült társai. Jó tulajdonságainak sora azonban ezzel sem ér véget: az építkezéseknél elterjedt szerkezeti elemekhez képest könnyebb, jobban ellenáll a víznek és kiváló hőálló, illetve hőtartó képességgel rendelkezik.

Egy otthon megépítéséhez hozzávetőleg 18 tonna feldolgozott műanyag hulladékra van csupán szükség – olyan anyagokra, melyek rendeltetési helye más esetben egyértelműen a szemétlerakó lenne.

A ház tartószerkezetét csavarozással összekapcsolt TPR panelek alkotják.  A tartószerkezet, mely négy napon belül felállítható, ízlés szerinti anyagokkal – tégla, kő vagy fa – burkolható kívülről, és a belső felület szigetelésének és vakolásának módja sem tér el a hagyományos eljárásmódtól.

A TPR használatával akár 12 százalékos költségcsökkentést is elérhetnek azok, akik a környezettudatos építkezés mellett döntenek. A TPR elemek várható élettartama 60 év, újrahasznosításuk 100 százalékban lehetséges.

Az Affresol az elmúlt két évet a technológia tökéletesítésének szentelte, jelenleg a gyakorlati megvalósításon és a népszerűsítésen fáradozik.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).