Már újraműanyagból is építkezhetünk

Napjaink számos zöld innovációjának táborát most egy új építőanyag bővíti: az újrahasznosított műanyagszemétből és ásványokból előállítható Thermo Poli Rock (TPR).

A wales-i illetőségű Affresol cég újdonsága nagy népszerűséget szerezhet az építőipar piacán, hiszen a felhasználásával kivitelezett épület erősebb és olcsóbb, mint betonból készült társai. Jó tulajdonságainak sora azonban ezzel sem ér véget: az építkezéseknél elterjedt szerkezeti elemekhez képest könnyebb, jobban ellenáll a víznek és kiváló hőálló, illetve hőtartó képességgel rendelkezik.

Egy otthon megépítéséhez hozzávetőleg 18 tonna feldolgozott műanyag hulladékra van csupán szükség – olyan anyagokra, melyek rendeltetési helye más esetben egyértelműen a szemétlerakó lenne.

A ház tartószerkezetét csavarozással összekapcsolt TPR panelek alkotják.  A tartószerkezet, mely négy napon belül felállítható, ízlés szerinti anyagokkal – tégla, kő vagy fa – burkolható kívülről, és a belső felület szigetelésének és vakolásának módja sem tér el a hagyományos eljárásmódtól.

A TPR használatával akár 12 százalékos költségcsökkentést is elérhetnek azok, akik a környezettudatos építkezés mellett döntenek. A TPR elemek várható élettartama 60 év, újrahasznosításuk 100 százalékban lehetséges.

Az Affresol az elmúlt két évet a technológia tökéletesítésének szentelte, jelenleg a gyakorlati megvalósításon és a népszerűsítésen fáradozik.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.