Már van olyan kőolaj, ami a semminél is kevesebbet ér

Az egyik rossz minőségű kőolajtípus – a magas kéntartalma miatt savanyú észak-dakotai savanyú kőolaj – értéke negatív lett, azaz a nullánál is kevesebb, a termelő fizet a vevőnek fél dollárt, hogy vegyék már meg tőle.

A kőolajtípus ára egy éve még 13 dollár, egy évvel azelőtt pedig negyven dollár felett volt, szóval akkor még érthető volt, hogy miért akarták kitermelni. A mostani negatív ár arra utal, hogy nem csak hogy már nem éri meg feldolgozni a rossz minőségű kőolajat, hanem tárolni sem tudják már sehol, ezért fizet az eladó, hogy megszabaduljon tőle.

Az észak-dakotaiak szerencséje, hogy csak napi 15 ezer hordót állítanak elő ebből a rossz minőségű olajból, miközben a jobb minőségű kőolajukból 1,1 millió hordót – de ezek kitermelése sem éri meg a mostani kőolajárak mellett.

Egy olyan acélhordó, amiben az olajat szállítják és tárolják, újonnan száz dollárba kerül, miközben a mérvadó kőolajtípusok, a Brent és a WTI már 28 dollárnál járnak. Szóval elég nagy bajok vannak az olajiparban.

forrás: 444.hu

Ajánlott tartalom

Energiahivatal: bővülnek a környezetbarát villamosenergia-termelő kapacitások

Kihirdette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a hatodik METÁR-tender eredményét, amelyen megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termeléshez kapható támogatás; a felhívásra 24 ajánlat érkezett, közülük 12 pályázat nyert támogatást.