Már zöldül az Antarktisz

A klímaváltozás miatt egyre gyorsuló ütemben terjed a zöld növényzet az Antarktiszon. Csak néhány növény él meg a kontinensen, de a mohákat kutató tudósok felfedezték, hogy jelentősen nőtt ezek biológiai aktivitása az elmúlt ötven évben.

Az Exeter Egyetem munkatársai a partszakaszokon található mohát vizsgálták meg és jelentős változásokat vettek észre. A hőmérséklet ugye folyamatosan emelkedik az Antarktiszon, aminek drámai hatása van a növényekre.
Ha folytatódik a trend, a jövőben sokkal zöldebb lehet az Antarktiszi-félsziget. A terület klímájának változása elég jól dokumentált, az első méréseket még az 1950-es években kezdték meg. A biológiai adatok azonban még ennél is pontosabb képet festenek a felmelegedés hatásairól és jelentőségéről. A kutatók az elmúlt 150 évre voltak képesek visszaásni és rájöttek, hogy a fordulópont nagyjából ötven évvel ezelőtt lehetett. Mivel a moha érzékenyen reagált az elmúlt fél évszázad hőmérsékletének változásaira, feltételezhető, hogy a jövőben is így lesz. Ha pedig így lesz, akkor teljesen megváltozik a tájkép, hamarosan a zöldellő antarktiszi tájhoz is hozzá kell szoknunk. Jelenleg az Antarktisz 0,3 százalékán élnek zöld növények, írta az index.hu.

Ajánlott tartalom

Több mint kétszáz cet vetődött partra Ausztráliában

Mintegy 230 cet vetődött partra az ausztráliai Tasmania nyugati partjainál található Macquarie közelében, néhány nappal azután, hogy több nagy ámbráscet tetemére bukkantak rá az állam délkeleti részén.