Marad a szmogriadó Budapesten

Pénteken is fennmarad a szmogriadó riasztási fokozata és ezzel együtt a forgalomkorlátozás Budapesten, közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A javulás ellenére csütörtökön a főváros két mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket a szálló por egy napra számított átlageredménye és a meteorológiai előrejelzés szerint a napi átlag a riasztási küszöbérték körül valószínű. A forgalomkorlátozás már csütörtökön reggel hatkor érvénybe lépett, így reggel 6 órától 22 óráig a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek pénteken sem közlekedhetnek a főváros közigazgatási területén. Tarlós István főpolgármester rendelete szerint a szmogriadó riasztási fokozatában a forgalomkorlátozás minden nap 6-tól 22 óráig érvényes. A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0-s Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út– Szépjuhászné útja–Budakeszi út–Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Nagyrét utca–Máriaremetei út–Hidegkúti út–Budapest közigazgatási határa. A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. Továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése.

 
263 ezer forintnyi bírság
A BRFK munkatársai csütörtökön negyvennyolc esetben, összesen 263 ezer forint értékben szabtak ki helyszíni bírságot a szmogriasztás megsértéséért, közölte honlapján a rendőrség. Öt esetben szabálysértési feljelentést tettek, és több tucat autóst figyelmeztettek, illetve fordítottak vissza Budapest közigazgatási határáról. A szabálysértési ügyekben a lakóhely szerinti jegyző jár el.

 
A lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedések közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagy forgalmú utakat. A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett már veszélyt jelent az emberi egészségre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint túlnyomóan borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható. Délután helyenként felszakadozik, csökken a felhőzet. Gyenge lesz a szél. A hét végén, hétfőn várhatóan állandósul a magas légszennyezettségi szint.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.