Maradhat az adókedvezmény, megmenekülhet a bioetanol Magyarországon

Úgy tűnik, hiába aggódtak az E85-ös benzin alapanyagát, a bioetanolt gyártók: mint megtudtuk, a kormány meg kívánja hosszabbítani a termék adókedvezményét.

„A kormány szándékában áll az E85-ös üzemanyag adókedvezményének megújítása” – válaszolt a Világgazdaságnak az NGM Kommunikációs Titkársága. A termék jövedéki adókedvezményét lehetővé tevő állami támogatási engedély ugyanis 6 év után 2012. december 31-én lejár. A közelgő határidó kapcsán lapunk nemrég megírta, hogy az E85-ös alapját adó, bioetanol-gyártó szakma aggódik: jövőre megszűnik a hazai bioetanol jövedékiadó-kedvezménye, ha Magyarország nem kéri a jelenlegi, öt éves, kedvezményes időszak meghosszabbítását. Ez literenként 70 forintos drágulást jelenthet, ráadásul kikerül a kormány ellenőrzése alól az a lehetőség, hogy a termék adótartalmát az ország céljai, s ne az uniós elvárások szerint alakítsa. A termék után egyébként már most is kell jövedéki adót fizetni: tavaly nyáron egy 40 forintos, ez év elején pedig egy 30 forintos tétel rakódott rá. Emiatt jelentősen csökkent az E85-ös vonzereje a többi üzemanyaghoz képest, és a forgalmazása is esett. A termék árelőnye azonban megmaradt, körülbelül 70 forint literenként. Amiatt viszont, hogy a bioetanol fajlagosan kisebb energiatartalmú a fosszilis üzemanyagoknál, tehát azonos távolság megtételekor 20-30 százalékkal több fogy belőle, az energiaértékre vetített adótartalma máris magasabb, mint a dízelé, és közel akkora, mint a benziné.

Készül egy uniós direktíva arról, hogy a tagállamok ne literre, hanem energiatartalomra vetítsék a jövedéki adót, de nem tudni, a tervezet mikorra áll össze. Az uniós tagországok 2-5 százalék bioetanolt kevernek a normál benzinbe, Magyarországon ez az arány 4,8 százalékos, és nem nőtt az elmúlt három évben. A hazai forgalmazók bioetanollal vegyített benzine tehát a bioetanol-gyártók egyik fő piaca, a másik pedig az E85-ös benzin forgalmazása.

Ajánlott tartalom

A Volvo Trucks már fejleszti a hidrogénüzemű kamionját

A Volvo Trucks már dolgozik a hidrogénnel hajtott belsőégésű motorral ellátott teherautójának kifejlesztésén. A közúti tesztek 2026-ban kezdődhetnek, a piacra dobást pedig az évtized végre tervezi a svéd gyártó. A zöld hidrogénnel hajtott kamionok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a Volvo, és ezzel ügyfelei is elérjék karbonsemlegesítési céljaikat.

Nincs hozzászólás

 1. kosztolanczi38

  Csak így tovább, hadd csökkenjen a megtermelt élelmiszer mennyisége, hadd nőjenek az élelmiszerárak!
  Kormányunk szellemi és erkölcsi színvonalához méltó a döntés…

 2. @kosztolanczi38

  Te is besz@ptad a sötétzöld maszlagot, látom.
  Mutass egy _konkrét_ tanulmányt, ami azt mutatja, hogy Magyarországon mennyivel csökkent az élelmiszernövények termőterülete a bioetanol ágazat fejlődése miatt.

  Csak egyet.

  Mert tudod, ilyen nincs. Csak nagyon erős az olaj és sötétzöld lobbi, ami mindenkivel az ellenkezőjét próbálja elhitetni.

  Mindig, csak valaki hallotta valakitől, konkrétumok nélkül.