Márciustól idén is élőben lehet követni egy ragadozómadár-fészek életét

Március elsejétől idén is élőben lehet követni az interneten keresztül egy nagyfeszültségű távvezetékre kihelyezett műfészek lakóinak életét – közölte az MTI-vel a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR).

A társaság tájékoztatása szerint a műfészek lakói várhatóan idén is valamelyik védett ragadozó madárfajból kerülhetnek ki, miután az elmúlt években kerecsensólymok, kabasólymok, valamint vörös vércsék szálltak meg benne.

A MAVIR évek óta részt vesz különböző madárvédelmi programokban, így sokat tesz a magyarországi túzokállomány megmentése és szaporodása érdekében is. Ennek keretében az elmúlt években mintegy 2 ezer madáreltérítő szerelvényt helyeztek el a társaság távvezetékein, amelyeknek köszönhetően negyedére csökkent a madarakra nézve súlyos következményekkel járó balesetek száma – olvasható a közleményben. A fészekről közvetített HD kamerás élőképet a MAVIR honlapján lehet majd követni.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.