Marokkó a nap- és a szélenergiában látja a jövőt

A Noor program jól tükrözi Marokkó elkötelezettségét a tiszta energia iránt. Persze a naperőművek és a szélkerék parkok építésére az is ösztönzi az észak-afrikai országot, hogy szomszédjával, Algériával ellentétben, Marokkónak nincsenek számottevő szénhidrogén készletei.

A partok mentén zajlik olajkutatás, nem is eredménytelenül, de a feltárható olaj és gázmennyiség nem ígérkezik jelentősnek. Ezért Marokkó dollár milliárdokat invesztál abba, amiben bővelkedik: nap- és szélenergiába. A Noor program első három fázisa már sínen van, épülnek a naperőművek a dél-marokkói Ouarzazatéban. A Noor I., II. és III. jelzésű erőművek szinte már készen vannak, az egyes blokk már idén decemberben áramot termel majd. Ouarzazatéban a szaúd-arábiai Acwa Power építi az erőműveket, gyakorlatilag a szaúdi cég nyerte az összes pályázatot. Itt összesen 560 megawattnyi áramot termelnek majd és ez lesz a világ legnagyobb naperőműve, legalábbis így emlegetik a marokkói hatóságok. De még a legnagyobb is nagyobbítható. Most jelent meg a pályázat a Noor IV-re, amely két további helyszínt is tartalmaz Laayoune-ban és Boujdourban. A marokkói energiahivatal olyan cégek jelentkezését várja, amelyek nem csak az felépítést, hanem a későbbi karbantartást és üzemeltetést is vállalják. Ha a Noor projekt a maga egészében megvalósul, a remények szerint 2020-ra, Marokkó 2000 MW kapacitású naperőmű rendszerrel rendelkezik majd. A tervek szerint ekkor az ország teljes áramszükségletének 42 százalékát megújuló forrásokból termelik majd meg. Ehhez hozzájárulnak a szélerőművek is. A délkelet-marokkói Tarfayában már 2014-ben elindult az áramtermelés Afrika legnagyobb szélkerék parkjában, amelynek teljesítménye 300 MW.

forrás: globoport.hu

Ajánlott tartalom

Magyarország bekerült a megújuló energiabefektetések szempontjából legvonzóbb 40 ország közé

Magyarország a korábbi 44. helyről az idén a 37. helyre lépett előre az EY kétévente megjelenő, az országok vonzerejét a megújuló energia alkalmazása szempontjából értékelő listáján - közölte a nemzetközi tanácsadó cég az MTI-vel kedden.