Martonyi: a magyar közvélemény nem támogatja a drávai erőműveket

Magyarország tartózkodó a Dráván létesítendő horvát vízerőmű kérdésében – mondta Martonyi János külügyminiszter a Vecernji List című horvát napilapban pénteken közölt interjúban.

“Úgy hisszük, hogy ebben a konkrét esetben a környezetvédelemnek van elsőbbsége” – tette hozzá Martonyi János. Kifejtette: általános tendencia a magyar közvélekedésben, hogy az ilyen projekteknek nincs támogatottsága. Martonyi János csütörtökön Zágrábban tett hivatalos látogatása kapcsán a Vecernji List emlékeztet arra is, hogy a Poslovni Dnevnik üzleti napilap szerint a horvát kormány a múlt héten levelet kapott a Moltól, amelyben a magyar olajipari társaság hivatalos tárgyalásokat szorgalmaz egy új INA részvényesi megállapodásról, és az egyik opció szerint Horvátország eladná részesedését a Molnak.

Ezt kommentálva, a Vecernji List szerint Martonyi János azt válaszolta, hogy “semmit sem tud az egészről”, de “nem is kellene és nem is szabadna” tudnia róla. “A Mol a tőzsdén jegyzett privát cég, és mint ilyen, nem tartozik a kormány hatáskörébe” – világított rá a magyar külügyminiszter. Magyarország erősen érdeklődik a Krk szigetén létesítendő LNG-terminál (cseppfolyósított gáz) iránt – emelte ki a lap szerint a magyar politikus a számos horvát-magyar energetikai és infrastrukturális projekt közül. “Arra várunk, hogy a horvát fél döntsön és megkezdje a projektet” – mondta Martonyi János, aki szerint a krki LNG-terminál növelné a régió energiabiztonságát.

Horvátország uniós csatlakozása új helyzetet teremt, erősödik Közép-Európa az Európai Unión belül – hangsúlyozta a magyar kormánypolitikus a lapban a kétoldalú és a visegrádi országok közötti együttműködést értékelve Horvátország csatlakozása után.

Arra a kérdésre, hogyan kommentálja az Európai Bizottság (EB) kemény bírálatait a magyar alkotmánymódosításokkal kapcsolatban, Martonyi János azt mondta: Magyarország jelenleg a tárgyalások időszakában van minden intézménnyel és szervezettel, beleértve az EB-t is. “Konzultálunk, elmagyarázzuk. Azt reméljük, hogy minden félreértés tisztázódik és megoldódik” – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.