Másfél évtized alatt megkétszereződött a tengerparti szemét Nagy-Britanniában

Másfél évtized alatt megkétszereződött Nagy-Britanniában a tengerpartot beborító szemét mennyisége, amely már a tengeri élővilágot és az emberek egészségét is veszélyezteti.

A brit Tengeri Környezetvédelmi Társaság szerdán hozta nyilvánosságra a 2008-as éves “partfigyelő” jelentését. A dokumentum szerint a tengerpartot tavaly kilométerenként átlagosan 2195 egységnyi szemét csúfította el – ez 110 százalékos növekedés 1994-hez képest.

Az éves felmérés során 5000 önkéntes tisztította meg a szigetország 374 strandját, ahol 385 659 darab hulladékot gyűjtöttek össze. A szemét harmadát az emberek által eldobált élelmiszeripari csomagolás, valamint a cigarettásdobozok tették ki.

Mint a társaság rámutat, a hulladék, s különösen a műanyag gyakran köt ki a madarak, a halak és a tengeri emlősök gyomrában, megbetegítve őket, sokszor a halálukat okozva.Némely műanyaghulladék az ember számára is veszélyes toxikus vegyületeket tartalmaz. Másrészt a műanyag hulladékot felhabzsoló tengeri állatok is előbb vagy utóbb, de az ember asztalán kötnek ki. Mindennek tetejébe az adófizetőket terheli a strandokat beborító szemét eltakarítása.

A környezetvédelmi szervezet el szeretné érni, hogy 2015-re a felére csökkenjen a parti szemétmennyiség, és e célból cselekvésre szólítja fel a kormányt. Huw Irranca-Davies környezetvédelmi miniszter szerint azonban ez nem a kormány, hanem a társadalom dolga.

Ajánlott tartalom

Klímavál spórolni? Mutatjuk, mely klímákkal lehetséges

Ha split klímával fűtünk az olcsóbb és hatékonyabb, mint a gázzal való fűtés.