Másfél évtizeden keresztül készült a 300 tonna arany című magyar dokumentumfilm

Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező Új Eldorádó című dokumentumfilmje az elmúlt 15 év egyik legtöbb díjat nyert alkotása.

A verespataki történet folytatása 300 tonna arany c. film, amelynek teltházas díszbemutatójára Áder János köztársasági elnök jelenlétében, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 felvezetéséként került sor. Verespatak, az erdélyi falu történetét közel húsz éve figyeli aggódva a világ, és ebben jelentős szerepet játszik Kocsis Tibor is. Dokumentumfilmjével ráirányította a figyelmet erre a 2000 esztendős településre, ahol a Rosia Montana Gold Corporation vállalat aranybányát akar nyitni. A cég hosszútávra bérleti jogot szerzett a területre, amely több mint 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt. A földben rejlő fémek kinyeréséhez naponta nagy mennyiségű cianid és dinamit felhasználását tervezik a mindösszesen 17 évre tervezett kitermelésben.

Az Új Eldorádó óriási nemzetközi összefogást indított el: az Európai Parlament pedig Áder János, akkori EP képviselő javaslatára a cianid bányászatban történő felhasználásnak betiltását szavazta meg 2010-ben. Időközben az UNESCO felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvántartásra javasolt helyszínek listájára. „Mindig is bíztam abban, hogy a művészet és az összefogás erejével hegyeket tudunk elmozdítani. Most már azt is tudom, hogy ezzel az erővel és összefogással azokat a hegyeket akár ott is tudjuk tartani” – mondta Kocsis Tibor a díszbemutató megnyitóján. A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 felvezetéseként megszervezett zártkörű díszbemutatón a 300 tonna arany című film egyórás TV változata került bemutatásra, amelynek hosszabb, kétórás mozifilm változatát jövőre mutatják be a nagyközönségnek. A film után számos külföldi filmcsatorna is érdeklődik.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.