Másfél milliárdból fejleszti a természettudományos képzést a Szolnoki Főiskola

Csaknem másfél milliárd forintot nyert el pályázaton a Szolnoki Főiskola a műszaki természettudományi képzés feltételeinek fejlesztésére és hallgatóinak tantervhez kötött, illetve tanórán kívüli tanulási, kutatási lehetőségeinek bővítésére – közölte az intézmény rektora az MTI-vel.

Túróczi Imre tájékoztatása szerint az 1 milliárd 437 millió forintos, egy összegű, vissza nem térítendő támogatásra még 2010 őszén nyújtott be pályázatot a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretében a Szolnoki Főiskola. A beadvány sikeréről a napokban értesültek – tette hozzá a vezető, aki rámutatott arra: ez a felsőoktatási intézmény történetének eddigi legjelentősebb pályázati eredménye.
Mint elmondta, a csaknem másfél milliárd forintot lényegében a helyi természettudományos képzés feltételeinek megteremtésére, illetve korszerűsítésére, ezen belül pedig műszer- és laborfejlesztésre fordítják. A jelenleg a szerződéskötés szakaszában tartó és várhatóan 2012 nyarára megvalósuló projektnek köszönhetően a Szolnoki Főiskola a kor igényeinek minden tekintetben maradéktalanul megfelelő természettudományos képzőhellyé alakul, mely kategóriájában egyike lesz Magyarország legmodernebb intézményeinek – fogalmazott a rektor.

Túróczi Imre kitért arra: a projekt két részből áll. Az egyik egy infrastrukturális beruházás, ennek keretében mintegy 500 millió forintból átépítik, felújítják és korszerűsítik a főiskola “B” épületét. További 800 millió forintból pedig megvalósítják a megye és a régió műszaki, valamint mezőgazdasági gyakorlati képzéséhez, oktatásához, s a jelenlegi kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység bővítéséhez szükséges fejlesztéseket és eszközbeszerzéseket.
A rektor reményei szerint mindezek a feltételek már a jövő év őszén kezdődő új tanévtől a hallgatók és az oktatók rendelkezésére állnak majd. Ezzel párhuzamosan a Szolnoki Főiskola – több társintézménnyel együttműködve – lépéseket tesz egy új műszaki szak beindítására is.

A fejlesztések sora a későbbiekben előreláthatólag a Student Hotel nevű diákszálló rekonstrukciójával és egy megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló projekttel folytatódik. Mindkét elképzelést újabb pályázatok benyújtását követően, uniós, illetve állami támogatásból tervezik megvalósítani – jelezte Túróczi Imre.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.