Másfélszeresére nő a földgáz ára Ukrajnában

Ukrajnában 50 százalékkal emelik a földgáz árát a hazai fogyasztóknak május 1-jétől, és további emelések várhatók előre meghatározott időpontokban 2018-ig a Naftogaz ukrán gázipari cég szerdai bejelentése szerint.

Ukrajnában a lakosság eddig jóval a beszerzési ár alatt kapta a földgázt, de a dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek. Az IMF március 4-ike óta tárgyal Kijevben és eredetileg március 21-éig kellett volna elvi megállapodásra jutniuk a kijevi vezetéssel a szükséges gazdasági reformokról, amitől az IMF támogatása függ. Ezt az időpontot azonban kitolták. Ukrajna eddig hét megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal, de az utolsót, amelyet 2010 nyarán írt alá és 15,5 milliárd dollárról szólt, a washingtoni székhelyű szervezet 2011 márciusban felfüggesztette, addig az időpontig csupán 3 milliárd dollárt folyósított. Ennek az volt az oka, hogy az ország akkori kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a lakossági gázár emelését.

Ajánlott tartalom

Jó hírt kaptak a napelemes rendszer tulajdonosok

Az elmúlt időszakban nagyon sok negatív hír jelent meg a napelemekkel kapcsolatban. De egy szakértő rámutatott, hogy azok akik már telepítettek napelemes rendszert akár 15 százalékkal is magasabban adhatják el a házukat.