Mást mért a Tatai Környezetvédelmi Zrt. és a Greenpeace

Cseszregi Róbert szóvivő – forrás: Tatai Környezetvédelmi Zrt. sajtóközlemény
A Greenpeace szerint több mint 21-szer a határérték felett van a mérgező arzén a tározó alatt a Duna partján.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. vizsgálatai szerint biztonságban van a Duna és a környék élővilága Almásfüzitőn. Tatai Környezetvédelmi Zrt. 2011. december 8–án akkreditált laboratóriummal mintát vetetett az almásfüzitői vörösiszap tározó melletti talajból, hogy megállapítsa a rendkívül sekély Duna mederben jelentkező kisméretű, barnás elszíneződések okát. A Tatai Zrt. feltételezte, hogy az extrém alacsony vízállás esetén a Duna más szakaszain is látható kisebb barnás foltokat a Környezetvédelmi Felügyelőség 2003-as, hasonlóan extrém alacsony vízállás idején végzett vizsgálati eredményével megegyezően, a talajból kiázó oldott humuszos anyag okozza. A mai napon megérkezett a NAT-1-1398-2008 számon, magyar és nemzetközi szabványok szerint akkreditált Wessling Hungary Környezetanalitikai Laboratórium 2011/K/6728 munkaazonosító jelű, 132653/1 számú vizsgálati jegyzőkönyve. A talajszelvényből száz méterenként, összesen 12 helyen, nemzetközi és a hazai standardok szerint történt mintavétel eredménye igazolja a Tatai Környezetvédelmi Zrt. korábbi feltételezését. A mintavételi helyenként 12-12 komponensre elvégzett, összesen 144 vizsgálat közül már csak egy mintavételi ponton, két szennyező anyag értéke haladja meg némiképp (1,3-, illetve 1,5-szörös mértékben) a természetes talajokra vonatkozó „B” határértéket. Ez erőteljes környezeti állapot javulást bizonyít.

A mintavétel eredménye teljes egészében megnyugtató, bizonyítja, hogy biztonságban van a Duna és a környék élővilága Almásfüzitőn. A jegyzőkönyvet a Tatai Környezetvédelmi Zrt. teljes terjedelmében nyilvánosságra hozza a www.tkv.hu honlap „Hatósági ellenőrzések“ oldalán. Greenpeace környezetvédő szervezet is végzett mintavételt Almásfüzitőn. Erről 2011. december 16-án kiadott nyilatkozatuk elismeri, hogy az általuk vett minták sem tartalmaznak semmiféle határértéket meghaladó toxikus szennyeződést a Duna meder kisebb barnás elszíneződéseinél. Ugyanakkor nyilatkozatuk egyéb területre vonatkozó, szakmailag megalapozatlan állításaival kapcsolatban kénytelenek vagyunk megjegyezni a következőket. A Greenpeace jegyzőkönyvből kiragadott részeket tett közzé, amikből olyan alapvető információk hiányoznak, amelyek nélkül a vizsgálati eredmény szakmai szempontból nem ítélhető meg. Nem közlik a mintavétel pontos idejét, helyét, a mintavétel akkreditált státusát és főként a vizsgálati módszereket, azok szabványszámát. A Greenpeace közlemény megsérti az akkreditálási előírásokat azzal is, hogy nem közli, rendelkezik-e a laboratóriumtól az előírásoknak megfelelő írásbeli engedéllyel a szakanyagból részletek kiragadására, ugyanis „a laboratórium engedélye nélkül a vizsgálati jegyzőkönyv csak teljes terjedelmében sokszorosítható”. Az akkreditált laboratóriumok és a közvélemény számára ez a garancia arra, hogy vizsgálati eredményeket a szakmai előírásoknak megfelelően, manipuláció nélkül hozzák nyilvánosságra.
A Greenpeace által közölt adatok nem beazonosíthatóak. Nem közlik, hogy a kiragadott szöveg melyik jegyzőkönyv része – a jegyzőkönyvszám nem azonos a munkaszámmal –, melyik oldalon szerepel stb. A fentiek nélkül az anyag félretájékoztatásra alkalmas.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.