MÁV-Volán-csoport: rekordszámú volt az utasforgalom

Tavaly több mint 800 millió utazás történt a MÁV-Volán-csoport járatain; a MÁV-START utasforgalma rekordot döntött – közölte a MÁV Zrt. csütörtök reggel az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a MÁV-Volán-csoport járatain 2023-ban 837 millió volt az utazások száma, 118 millióval több, mint 2022-ben. Ez azt mutatja, hogy a vasúti közlekedés népszerűsége – az infrastruktúra és a járműállomány kihívásai ellenére is – lendületesen növekszik Magyarországon – írták, hozzátéve, ebben meghatározó szerepet játszott a vármegye- és országbérletek rendszerének bevezetése. A MÁV-START belföldi járatain 2023-ban csaknem 178 millió, a nemzetközi vonatokon pedig közel 3,4 millió utazást mért a vasúttársaság, ezzel új rekordot ért el. A társaság minden eddiginél több járatot állított forgalomba: tavaly már 1,2 millió vonat közlekedett, 130 ezerrel növelve a járatok számát 2019-hez képest, és 50 ezerrel a 2022-es adathoz viszonyítva – tették hozzá.

Közölték azt is, hogy a Volánbusz helyi és helyközi járatait tavaly 585 millió alkalommal választották az utasok, ez 65 millió utazással múlta felül a 2022-es adatokat. Tanítási napokon csaknem 5,5 ezer busz, 42,5 ezer helyközi és 12 600 helyi járat szolgálja ki az utasokat. A minél korszerűbb és még inkább környezetbarát utazás érdekében 2018 óta a társaság 2500 új járművet állított forgalomba. A HÉV-ek utasforgalmában érezteti még leginkább a hatását az otthoni munkavégzés (home office) elterjedése, de a 2022-es adatokhoz képest tavaly így is 7 millióval több, csaknem 71 millió utazáshoz vették igénybe a zöldfestésű kötöttpályás járatokat – áll a közleményben. Az összegzés szerint mindez jól mutatja, hogy a magyar utasok körében is egyre nagyobb a nyitottság és az igény arra, hogy az autózás helyett a fenntartható közösségi közlekedést válasszák, hiszen minden fejlesztéssel növelhető az utasszám.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.