Meddig érhető még el a napelemes ingyen pénz?

Tovább folytatjuk a sokak által csak „Napelemes támogatásként” ismert GINOP-8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelt bemutató sorozatunkat.

MFB FONTOSABB MÉRFÖLDKÖVEI, VÁLTOZÁSAI

Mielőtt bemutatnánk a nyilvánosan elérhető adatok alapján következtetéseket levonni, fontos áttekintenünk, hogy a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú hitelprogram mikor indult, és milyen módosításokon ment keresztül az elmúlt időszakban. A vidéken elérhető „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” 2017 február 24-én került meghirdetésre 105,2 milliárd forintos keretösszeggel. Az első komolyabb módosítása idén, 2020 június 12-én történt, mikor is az eredeti keretet 91,21 milliárd forintra csökkentették. Majd nem kellett sokat várni az ismételt változtatásra, hisz 2020. július 8-án pedig egy újabb közlemény történt, melyben a már módosított keretösszeg 75,98 milliárd forintra fogyatkozott. Mindez azt jelenti, hogy kevesebb, mint 1 hónap leforgása alatt az eredeti 105,2 millió forintos keretösszeget 29,22 milliárd forinttal csökkentették!

Ezek után nem véletlen, hogy mindenki azt találgatja, hogy “vajon még mekkora az elérhető keretösszeg?” Pontos információval sajnálatos mód senki sem rendelkezik. Egyes meg nem erősített hírek szerint már szeptemberbe kifogyhat a keretösszeg, mások optimistábbak és azt mondják, hogy év végéig ki fog tartani.

SZÁMOLJUNK UTÁNA A KERETNEK

A következőkben áttekintjük, hogy milyen következtetéseket vonhatunk le a hivatalos forrásnak tekinthető számadatokból. Először is érdemes azt tudni, hogy az MFB0-s hitelkonstrukció új lendületet adott a hazai napelem-telepítéseknek. Míg a 2010-es évtized elején csupán néhány száz, a később években pár ezer darabos telepítés történt, addig 2018-tól ez a szám már meghaladta a 10 000-es nagyságrendet. Tavalyi évben például már megközelítette a 17 000-es darabszámot is! A folyamatosan növekvő tendenciáról tanúskodik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által közzétett statisztika is:

A GINOP-8.4.1/A-17-es kódszámú hitelprogram megjelenése (2017.02.24) óta 2019 év végéig közel 37.000 db háztartási méretű napelemes rendszer telepítés történt hazánkban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a létesített HMKE napelemrendszerek 75%-a jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelkonstrukció segítségével valósult meg. Amennyiben a 37.000-es darabszámot vesszük alapul, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy körülbelül 28.000 darab napelemes rendszer létesült “támogatásból” 2019 év végéig országos szinten. Ráadásul a tendenciát figyelembe véve a 2020-as év első felében akár 10.000 db-os telepítés is történhetett, aminek a zöme szintén MFB-s hitelből valósult meg.

Mint tudjuk Budapesten és Pest megyében egy másik kódszámú (VEKOP-5.2.1-17) program került anno meghirdetésre, külön keretösszeggel, így el kell választani Budapestet, valamint Pest megyét a vidéki területekről. A VEKOP-5.2.1-17 kódszámú program keretösszege 14,228 milliárd forintra emelkedett, viszont a pályázat 2019 október 14-én már szüneteltetésre is került. Amennyiben egy átlagos napelemes rendszerrel számolunk, melynek bekerülési értéke nagyjából 2.500.000 forint, akkor arra következtethetünk, hogy a keretből körülbelül 5700 db napelemes rendszer létesülhetett.

Ezt a darabszámot levonva a 2017 és 2019 között telepített 28.000 darab, feltehetően “támogatásból” létesült napelemes rendszerek számából, megállapítható, hogy körülbelül 22.000 napelemes rendszer telepítése valósulhatott meg ezidáig a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú program keretein belül. Ez azt jelenti, hogy az átlagos 2.500.000 Ft-os napelemes rendszer árral számolva 55 milliárd forint már felhasználásra kerülhetett (, ami nem tartalmazza még a 2020. I. féléves számokat)!

A 2020 július 8-án bejelentett csökkentett keretösszeget alapul véve azt mondhatnánk, hogy a keretből van még szabadon igényelhető 21 milliárd forint. Viszont még nem számoltunk azzal, hogy eltelt a 2020-as év csaknem 2/3-a. Amennyiben csak a 2019-es számokat vesszük alapul és nem számolunk különösebb növekedéssel, akkor azt mondhatjuk, hogy 2020-ban is közel 17.000 darab napelemes rendszer telepítése fog megtörténni a háztartás méretű kiserőmű kategóriában.

Bár a Budapesten és Pest megyében kiírásra kerülő VEKOP-5.2.1-17 kódszámú program ideiglenesen szüneteltetésre került, feltételezhetjük, hogy a napelemes rendszer telepítések nem szűntek meg ebben a régiókban sem. Számoljunk azzal, hogy a 2020-as évben a 17.000 darab telepítés 30%-a Budapesten vagy Pest megyében valósul meg. Ez alapján közel 12.000 darab telepítés marad az ország többi megyéjére.

Használva a korábbi tapasztalatokból eredő számot, miszerint a telepítések 75%-a valósul meg a lakossági napelemes pályázatból megállapítható, hogy 9000 darab napelemes rendszer kialakításáról beszélhetünk. Az átlagos 2.500.000 forintos összeggel számolva ez 22,5 milliárd forintot jelent. Mivel eltelt az év 3/4-e, így kalkulálhatunk azzal, hogy 17 milliárd forint már “elfogyott” a keretösszegből. Amennyiben a korábbi 55 milliárd forinthoz ezt hozzáadjuk, akkor 72 milliárd forintot kapunk. A 75,98 milliárd forintos csökkentett keret vetületében ez elég szerény, a számításra alapozva már csak 4 milliárd forint körüli összeg állhat rendelkezésre.

Ugyanakkor a helyzet nem ennyire egyszerű, hiszen a GINOP-8.4.1/A-17 hitelprogram nem csak napelemes rendszer beruházásra igényelhető, hanem más energetikai célú fejlesztésekre is. Épp ezért a helyzet még ennél is “kedvezőtlenebb” lehet. Természetesen az általunk levezetett számolás csak feltételezéseken alapszik, tapasztalatokra épít, így nem lehet és nem is szabad készpénznek venni, viszont talán jól szemlélteti azt, hogy miért mondjuk mi is azt, hogy “elkezdődött a versenyfutás az idővel!” Egy biztos: a keretösszeg drasztikusan lecsökkent, évről évre egyre többen szeretnék igénybe venni a hitelprogramot, és napról napra egyre többen írják alá a szerződéseket. Ezzel pedig minden egyes nappal nő az esély a keretösszeg kimerülésére. Amennyiben Ön is szeretne élni a „napelemes támogatással”, vagyis az MFB 0%-os hitelkonstrukciójával, akkor azt javasoljuk, hogy minél előbb indítsa el kérelmét!

Ajánlott tartalom

Homlokzati nyílászárók alumíniumból – nem fukarkodnak az előnyös tulajdonságokkal

Az építőipar dinamikusan fejlődő szektor, amely folyamatosan alkalmazkodik az új technológiákhoz és anyagokhoz. Ebben a folyamatban az alumínium nyílászárók mind nagyobb szerepet kapnak. Ez annak fényében cseppet sem meglepő, hogy kiváló tulajdonságokkal és variálhatósággal büszkélkednek. Az alumínium nemcsak könnyű és tartós, hanem a segítségével esztétikus kellem érhető el.