Mediterrán jellegű vízháztartáshoz kell alkalmazkodnia az országnak

Kisebb mennyiségű, ugyanakkor a korábbiaknál nagyobb intenzitású, mediterrán jellegű vízháztartási rendszerhez kell alkalmazkodnia Magyarországnak – mondta Kóthay László vízügyi szakállamtitkár csütörtökön a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének konferenciáján Budapesten.

A vízhiány gyakoribbá válása, valamint a szélsőséges csapadékmennyiség miatt a vízminőséggel is több probléma lehet. A “vízbajok” megoldásához szükséges magasabb tervezési és fenntartási költségek pedig a szolgáltatási díjak növekedését eredményezik.

A szakállamtitkár szerint a negatív vízügyi folyamatok visszafordítása érdekében a vízháztartás folyamatos elemzésére, valamint megfelelő megelőzési és alkalmazkodási technikákra van szükség.
A vízhiány és víztöbblet időszakaihoz egyebek mellett tározók építésével, a vízenergia hasznosításával, valamint a szennyvíziszap bioenergiaként történő felhasználásával lehet alkalmazkodni – fejtette ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) szakembere.

A vízgazdálkodási beruházásokat az Európai Unió “teljes megtérülés” elve alapján, a gazdaságossági és fenntartható fejlődési szempontokat figyelembe véve kell végrehajtani – fűzte hozzá Kóthay László.

Ajánlott tartalom

Klímaaktivisták megzavarták a közlekedést a müncheni repülőtéren

Klímavédelmi aktivisták megzavarták a közlekedést csütörtökön a müncheni nemzetközi repülőtéren.