Még éretlen a zöld közbeszerzési rendelet

A tervezet nem ösztönzi eléggé az energiahatékonyságot.

A zöld közbeszerzési rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott változata a mostani formájában nem nagyon segíti a középületek energiahatékonyságát: a kazánok vásárlására nem vonatkozik és nem érvényes az önkormányzati épületekre sem.  Ha a Kormány orvosolja a hibákat, akkor sikeres is lehet a zöld közbeszerzés. Január 25-én zárult a Kormány új zöld közbeszerzési rendeletének társadalmi egyeztetése. A zöld közbeszerzés célja, hogy a beszerző ne csak a kezdeti bekerülési ár alapján választhasson az ajánlatok közül, hanem az adott termék élettartam-költségeit, illetve környezet-terhelő hatásait is figyelembe vehesse. Ez a cél az egyeztetésre bocsátott tervezettel nem tudna maradéktalanul megvalósulni. Az állam működésének legnagyobb környezeti terhét a középületek fűtésével járó energiafogyasztás adja.  Ezért a zöld közbeszerzés kulcsterületét jelentik a fűtésre és meleg víz előállítására szolgáló berendezések. A rendelet jelenlegi tervezete azonban több módon is akadályozza a zöld közbeszerzés elterjedését az energia-fogyasztás terén.

A legfontosabb akadályok:
•    A zöld közbeszerzéssel beszerzendő termékek közül kimaradtak a tüzelőberendezések.
•    A rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzatokra, így a középületek jelentős része (pl. iskolák, rendelők), kimarad a zöld közbeszerzésből.
•    A komolyabb megtakarításokat lehetővé tevő ún. ESCO szerződéseket (ahol az energetikai felújítást a kivitelező hitelben végzi el, és a beruházó azt az elért megtakarításokból utólag finanszírozza) éppen csak megemlíti a tervezet, de nem ad útmutatást ezek elbírálására.
•    A tervezet nem ad semmilyen előnyt a „Környezetbarát Termék” állami védjegyet használó termékeknek.

A társadalmi egyeztetésbe a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft (MEHI) is bekapcsolódott. Dr. Bart István igazgató szerint: „A fenntarthatóság kulcsterepe az energiahatékonyság, különösen az épületek terén. Ha nem orvosolják a tervezet hibáit, nagy lehetőséget szalasztunk el környezetünk javítására, és a költségeink csökkentésére.”
Forrás.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit