Meg kell tanulni együtt közlekedni

A biztonságos közlekedés mindenki felelőssége. Nagyon fontos a tudatos gondolkodás elsajátítása, az együttműködés megtanulása és a bevált külföldi minták követése.

A gyalogosok sokszor a zebrán sincsenek biztonságban, pedig ők a legtörékenyebbek. A „Mindenki gyalogos”-kampány célja a gyalogosok védelme. Budapest közlekedésbiztonsága európai szintű. A mortalitási index az elmúlt 6 évben nagyon sokat javult: míg 6 évvel ezelőtt egy falu lakossága, mintegy 1200-1300 fő halt meg évente a közutakon, ez a szám napjainkra 600 körülire csökkent. A kampány feladatául tűzte ki ennek a számnak a tovább csökkentését. Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő műsorának vendége Garamvölgyi László, az Országos Rendőr Főkapitányság szóvivője támogatná egy esetleges biciklikölcsönző rendszer kiépítését is. A hálózat megvalósításával azonban még mindig akadnak problémák, hiába a népszerűség és a KRESZ-módosítás. A legfőbb gond, hogy a bicikli út kérdése nem oldódik meg azzal, ha a járdákra sárga csíkokat festenek fel. A „Mindenki gyalogos” kampányhoz bárki csatlakozhat ha az általa vélt veszélyes útszakaszokat feltölti az Interneten egy interaktív térképre.

Ajánlott tartalom

Bizonyos vírusok a mikroműanyagokra tapadva napokig fertőzőképesek maradnak a vízben

A gyomor és bélrendszeri megbetegedést okozó vírusok - ilyen például a rotavírus -, akár három napig is fertőzőképesek maradnak az édesvízben a mikroműanyagokhoz tapadva - állapították meg a Stirlingi Egyetem kutatói arra figyelmeztetve, hogy ez potenciális egészségügyi kockázatot jelent.