Még mindig természetromboló pálmaolajat használunk

A WWF szeptemberben publikált pálmaolaj jelentése összesen 137 vállalatot vizsgált, amelyek közül 94 már a 2013-as jelentésben is szerepelt.

Ők vállalták, hogy 2015-re 100%-ban áttérnek a minősített, fenntartható pálmaolaj használatára. Több mint kétharmaduk elérte a célkitűzése minimum 90%-át, míg számos ismert márka a kitűzött cél felét sem érte el. A 94-ből 75 vállalat mutatott előrelépést fejlődést, így kijelenthetjük, még mindig természetromboló pálmaolajat használunk.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége, Benkő Dániel a WWF munkatársa tájékozatott, a pálmaolaj fontos összetevője rengeteg ételnek, kozmetikumnak, mosószernek, és bio-üzemanyag forrásként is egyre elterjedtebb. Legnagyobb mennyiségben a szappangyártás során használják. A pálmaolaj a csomagolt termékek mintegy felében megtalálható alkotóelem, amely iránt a kereslet várhatóan megduplázódik 2020-ra, egyre fokozódó veszélyt jelentve ezzel a trópusi erdőkre és biodiverzitásra. Tovább növekszik az üvegházhatású gázok kibocsátása is és újabb konfliktusokkal fenyegeti az érintett közösségeket. Az olajmagvak és olajos növények közül az olajpálma rendelkezik a legnagyobb hozammal. Kizárólag Ázsia, Afrika és Amerika trópusi területein él meg. Az olajpálma-ütetvények kialakítása azonban őshonos erdők irtásával, őshonos állatok (például tigris, elefánt és orángután) élőhelyének eltüntetésével, erdőirtással és nem utolsó sorban a helyi közösségek jogainak és érdekeinek mellőzésével jár.

Ahogyan a korábbi WWF Pálmaolaj Jelentések, az idei is azt vizsgálja, hogyan teljesítettek a cégek az átláthatóság biztosítása, az elköteleződés a fenntartható pálmaolaj beszerzése és felhasználása iránt, illetve a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztalhoz (RSPO) való csatlakozás tekintetében. Az RSPO egy olyan önkéntes szervezet, amelyben a pálmaolajiparhoz kapcsolódó hét csoport egyesül: termesztők, feldolgozók és kereskedők, fogyasztási cikkek gyártói, kiskereskedők, bankok és befektetők, környezetvédelmi és szociális civil szervezetek. A WWF az RSPO egyik alapító tagjaként 2002 óta dolgozik azon, hogy fenntartható módon alkalmazható pálmaolaj-termelés folyjon. Az RSPO egy szabványrendszert alakított ki, amely bizonyítja, hogy a pálmaolaj kitermelése környezetileg és társadalmilag is felelős módon történik.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.