Még soha nem termelt ennyi ökoáramot Németország

Az európai államban megdőlt az eddigi megújuló energia-termelési rekord. Ugyan még csupán az esztendő első fele telt el, de Németországban már sikerült megdönteni a megújuló forrásokból származó energiamennyiség rekordját, amely először haladta meg a 100 milliárd kilowattórát.

Az E.ON adatai alapján január elsejétől június végéig több mint 104 milliárd kilowattóra ökoáram származott a nap-, a víz- és a szélenergiás, illetve a biomasszára épülő létesítményekből. Victoria Ossadnik, az E.ON Energie Deutschland menedzsmentjének elnöke kijelentette, hogy ez 33 százalékos emelkedést jelent az elmúlt 3 esztendő adataihoz képest és egyúttal azt mutatja, hogy a német energiaellátás számára egyre fontosabbá válnak a megújuló energiák. Az év első 6 hónapjában megtermelt energiamennyiség egy teljes esztendőn át el tudná látni árammal az összes német háztartást.

Az ökoáram legnagyobb részét, 55 milliárd kilowattórát az onshore és offshore szélerőművek termelték meg, azokat követi a napenergiás és a biomasszán alapuló létesítmények 21, illetve 20 milliárd kilowattórával. A sort a vízenergiás rendszerek zárják 8 milliárd kilowattórával. Az elmúlt időszakról elmondható, hogy elsősorban az újabb fotovoltaikus rendszerek termelnek egyre több áramot, amelyet többnyire már nem eltárolnak, hanem közvetlenül elfogyasztanak a háztartások. Ráadásul változás a korábbi időszakokhoz képest, hogy aki teljesen arra állítja be a felszerelt rendszereket, hogy a saját lakásnak vagy házának a fogyasztását fedezze, az általában ezt már meg is tudja valósítani.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.