Még soha nem volt olyan tiszta Bécs levegője, mint 2020-ban

Az osztrák fővárosban a 70-es évek óta mérik a levegőminőséget.

2020-ban olyan tiszta volt a város levegője, mint még soha, pedig már 2019-ben is nagyon jó eredményt értek el. Akkor a légszennyezettség a város összes mérőpontján az EU-s határértékek alatt maradt. Bécs számos intézkedéssel érte el azt, ami tíz éve még elképzelhetetlen volt.  „Sokkal tisztább levegőt lélegezhetnek be a gyerekeink, mint mi gyerekkorunkban” – mondta Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok annak kapcsán, hogy 2020-ban olyan tiszta volt Bécs levegője, mint a 70-es évek óta még soha. Ezzel az osztrák főváros folytatni tudta a 2019-es t trendet, amikor a légszennyezettség a város összes mérőpontján az uniós határértékek alatt maradt. 

Ez tíz éve még elképzelhetetlennek tűnt ugyan, azóta azonban Bécs számos intézkedést vezetett be, hogy javuljon a város levegőjének minősége. Folyamatosan fejlesztik a tömegközlekedési hálózatot, bevezették az éves bérletet, amelynek köszönhetően a bécsiek napi 1 euróért utazhatnak a buszokon, villamosokon és metrón, alacsony károsanyag-kibocsátású járművekre térnek át és támogatják az e-mobilitást.

Szintén hozzájárulnak a légszennyezettség csökkentéséhez az olyan klímavédelmi intézkedések mint a lakóépületek energiahatékonyságot növelő felújítása, a nagy építkezések környezetszennyezésének csökkentése, a távfűtés kiterjesztése vagy a közterületek hatékony síkosságmentesítése. 

Azt, hogy a pandémia miatt többször is elrendelt kijárási tilalom pontosan mennyiben járult hozzá a kiváló 2020-as levegőminőséghez, már nehezebb számszerűsíteni, mivel a káros anyagok jelenlétét a levegőben az időjárás és egyéb környezeti tényezők is jelentősen befolyásolják. Éves szinten a kijárási tilalomnak köszönhetően nemcsak a szálló por mennyisége csökkent az osztrák főváros levegőjében, hanem a nitrogén-dioxidé is összesen mintegy 10 százalékkal. Bécs ezzel folytatni tudta az évek óta tartó csökkenő trendet.

 

Kép: Christian Fürthner / PID

Ajánlott tartalom

A növénymagok jobban szeretnek utazni a madarakkal, mint a halak ikrái

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének kutatói vízimadarak segítségével vizsgálták a vizes élőhelyek benépesülését. A kutatásban megfigyelt szárnyasok halak ikráit és vízinövények magvait „szállították” az emésztőrendszerükben. Kiderült, ez a fajta terjedési mód növényekre és halakra is jellemző és van, hogy az idegenhonos fajok sikeresebbek benne.