Még több napelem ingyen

Nem mindennapi, de hónapokig tartó akció veszi hamarosan kezdetét a napfényben egyébként nem túl gazdag brit szigeteken.

Egy napenergetikai szolgáltató és egy ausztrál befektetői vállalkozó közötti megállapodás értelmében havonta másfél ezer brit otthonra szerelnek fel ingyen nappaneleket. Hasonló akcióra nem került még sor Nagy-Britanniában, s haszonélvezői nem csak a lakosok, hanem a Freetricity brit vállalkozás, amelyiknek tevékenysége ennek kapcsán több mint félezer új munkahelyet teremt. Összesen 30 MW kapacitást készülnek tetőkre rakni. A Freetricity nem a most bejelentett akcióval létrejött vállalkozás, már egy ideje bontogatja szárnyait. Tevékenységének kulcsát a megfelelően magas visszatáplálási tarifák adják, befektetésinek megtérülésére ezek révén számít. Eddig Nagy-Britannia mellett már az USA-ban is működteti sajátos vállalkozási modelljét.

Nagyobb léptékű fejlesztéseihez egy-egy jelentősebb finanszírozó kell, hiszen egyetlen átlagos háztartás, azaz 3 kW-os napelem telepítési költsége körülbelül 5 ezer angol font. Ez a költség a jelenlegi betáplálási tarifákkal nagyjából 10 év múlva térül meg. Az energylivenews.com portál idézi a napelemeket telepítő cég vezetőjét, aki szerint „a projekt az energiaszámlákkal küszködő háztartások ezreinek jelent majd megtakarítást és nem mellékesen mérsékli az országban a légszennyező anyagok kibocsátását, írja a tiszajovo.hu.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.