Megadóztatják az elektromos autókat

Washington államban arról döntöttek, hogy 2013. február elsejétől az akkumulátoros-elektromos autók tulajdonosainak évi 100 dolláros (22 ezer forint) adót kell fizetniük az útalapba, minden évben a regisztráció megújításakor.

Az útalapba ugyanis jelenleg az üzemanyagba építve fizetnek a polgárok, de az elektromos autók használói nem vesznek se benzint, se gázolajat, azonban használják az utakat. A benzinüzemű autók (ottani) átlagos 19 000 kilométeres futásteljesítményével, 10 l/100 km-es átlagfogyasztással és a 37,5 cent/gallonos útalappal számlova évi 200 dollár körül fizetnek az úthasználatért – írja az automotor.hu. A jogszabály nem terjed ki a hibrid autókra, és azokra, amelyek 35 mérföld/órás (56 km/h) tempónál lassabb haladásra képesek csak. Így a felmérések szerint 1600 autó érintett Washington államban. Az elektromos autók tulajdonosai nem aggódnak, a legtöbbjük több ezer dolláros adókedvezményt kapott a vásárláskor, és éves szinten nézve még így is rengeteg pénzt spórolnak azzal, hogy nem folyékony üzemanyagot tankolnak. Még a kaliforniai Plug In America nevű, az elektromos autók terjedését szorgalmazó érdekvédelmi csoport is támogatja az új adót, mondván annak mértékét ésszerűen állapították meg.

Ajánlott tartalom

Megkezdődik az elektromosítás a kaposvári flottában is

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.