Megadóztatják az elektromos autókat

Washington államban arról döntöttek, hogy 2013. február elsejétől az akkumulátoros-elektromos autók tulajdonosainak évi 100 dolláros (22 ezer forint) adót kell fizetniük az útalapba, minden évben a regisztráció megújításakor.

Az útalapba ugyanis jelenleg az üzemanyagba építve fizetnek a polgárok, de az elektromos autók használói nem vesznek se benzint, se gázolajat, azonban használják az utakat. A benzinüzemű autók (ottani) átlagos 19 000 kilométeres futásteljesítményével, 10 l/100 km-es átlagfogyasztással és a 37,5 cent/gallonos útalappal számlova évi 200 dollár körül fizetnek az úthasználatért – írja az automotor.hu. A jogszabály nem terjed ki a hibrid autókra, és azokra, amelyek 35 mérföld/órás (56 km/h) tempónál lassabb haladásra képesek csak. Így a felmérések szerint 1600 autó érintett Washington államban. Az elektromos autók tulajdonosai nem aggódnak, a legtöbbjük több ezer dolláros adókedvezményt kapott a vásárláskor, és éves szinten nézve még így is rengeteg pénzt spórolnak azzal, hogy nem folyékony üzemanyagot tankolnak. Még a kaliforniai Plug In America nevű, az elektromos autók terjedését szorgalmazó érdekvédelmi csoport is támogatja az új adót, mondván annak mértékét ésszerűen állapították meg.

Ajánlott tartalom

Decembertől egy éven át hét helyszínen tesztel hidrogén-üzemanyagcellás buszokat a HUMDA

A budapesti agglomerációban és hat vidéki nagyvárosban próbálhatnak ki az utasok egy Solaris és egy Caetano hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt a menetrend szerinti forgalomban.