Megadóztatná víz exportját a szlovák kormány

Vállalkozás tárgyává teszi és így kereskedelmi cikként kezeli a vizet a szlovák környezetvédelmi tárca új víztörvénye, amely a kivitelre szánt vízre 40 százalékos adót vetne ki – közölte a Hospodárské Noviny (HN) pozsonyi gazdasági lap kedden.

A jelenleg hatályos szlovák víztörvény a szaktárca műhelyéből származó módosítástervezete a szlovák kormány által tavaly ősszel jóváhagyott, a víztartalékokkal kapcsolatos stratégiai terveken alapul. Ezek többek között a Csallóköz alatt található vízkészlettel foglalkoznak. A HN megállapítása szerint az új víztörvény alapján a Szlovákiában található vízkészlet hasonló, kivitelre szánt stratégiai nyersanyaggá válhat, mint az arab országok esetében a kőolaj. Hozzáteszi: a módosításoknak köszönhetően a kormány dönt majd arról, hogy ki exportálhat vizet Szlovákiából. A tárcaközi egyeztetésen már átesett módosításcsomagon változtatásokat eszközölne polgári aktivisták egy csoportja. Az eddig több mint 1200 ember által szignált indítványukat azzal indokolják, hogy a módosításcsomag célja nem más, mint a víz kereskedelmi célokra való, külföldre irányuló kivitelének legalizálása. Úgy vélik, az új jogszabály hatályba lépése esetén a kormány nem lesz képes arra, hogy határt szabjon a vízkereskedelemben érdekelt vállalkozói csoportok által megvalósított, ellenőrizhetetlen vízexportnak.

A szaktárca arra hivatkozva utasítja el a kritikát, miszerint a törvény is megszabja, hogy a víz szállításával és kivitelével kapcsolatos döntések esetén elsődlegesen a “közérdeket” kell szem előtt tartani. A polgári aktivisták azonban attól tartanak, hogy a “közérdek” megfogalmazás meglehetősen képlékeny, annál is inkább mert az államnak a kivitelből 40 százalékos anyagi részesedése lesz. A módosítás ellen tiltakozók szerint a törvény tervezett változata nem egyeztethető össze a vonatkozó uniós irányelvvel sem, az ugyanis kimondja: a víz nem kereskedelmi termék, hanem olyan örökség, amelyet védeni kell.

Ajánlott tartalom

Súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás

Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek várható költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak - számolt be róla a BBC News.