Megalakult a Balaton Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács

A vízgyűjtő-gazdálkodás tervezés szakmai megalapozottsága és a társadalmi részvétel biztosítása érdekében a közép-dunántúli, a dél-dunántúli és a nyugat-dunántúli környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság megalakította a Balaton Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanácsot hétfőn.

Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a tanács vízgazdálkodási szakmai véleményező és koordináló szervezet. Működési területe a Zala és a Balaton közvetlen vízgyűjtő területe, amely Zala-, Vas-, Veszprém- és Somogy megyéket érinti.

A tanács feladata, hogy a vizek jó állapotának elérése érdekében az érintett társadalmi csoportokat bevonja a tervezési folyamatba, ezzel is növelve a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek társadalmi elfogadottságát. Az új szervezet hivatott elősegíteni a területi vízgazdálkodás szakmai feladatainak egységes és összehangolt végrehajtását, valamint a vízgazdálkodással kapcsolatos, a társadalom minden rétegéhez elérő tájékoztatást. A tanács véleményezi a vizek jó állapotának eléréséhez szükséges intézkedések sorrendjét is. Szerepet kap az ország többi hasonló tanácsával való kapcsolattartásban, és nem utolsó sorban ellenőrzi, hogy figyelembe vették-e a társadalmi szervezetek és egyéb érdekeltek részéről érkezett észrevételeket. A tanács 18 tagból áll, 6 főt az államigazgatási szervek, illetve helyi önkormányzatok, 3 főt a civil szervezetek, 3 főt az ipari, mezőgazdasági és egyéb vízhasználók, 3 főt a tudományos szervezetek és 3 főt az illetékes területi vízgazdálkodási tanácsok delegálnak.

Ajánlott tartalom

Elkapták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját

Elfogtak egy 59 éves tököli férfit, aki összefüggésbe hozható a tavaly decemberben történt szigetszentmiklósi olajszennyezéssel - közölte Bukovics Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vagyonvédelmi osztályának vezetője a rendőrség honlapjára szerdán feltöltött videóban.