Megalakult a Magyar Pelletszövetség

Magyar Pelletszövetség alakult 12 alapító, szervezet és magánszemély részvételével Nagykanizsán – tájékoztatta az MTI-t az újonnan létrejött szervezet.

A szakmai szövetség Bodri Gabriellát, a budapesti székhelyű, jelentős magyarországi pelletkészülék-gyártó kapacitással is rendelkező Edilkamin International Kft. ügyvezetőjét választotta elnökéül. Az egyesületi formában működő szövetség fő célja a pellet használatának népszerűsítése, a pellettel, mint megújuló energiahordozóval kapcsolatos ismeretterjesztés, tudatformálás. Az alapító szervezetek között találhatóak hazai pellet– és pelletkészülék gyártó és forgalmazó vállalkozások, megújuló energiával foglalkozó szakértők, intézmények és közhasznú szervezetek – olvasható a szövetség közleményében.

Az alapítók célként határozták meg a pellettel kapcsolatos akkreditált magyar minőségbiztosítási rendszer kidolgozását, hogy csak jó minőségű alapanyagok és készülékek nyerhessenek teret a hazai piacon. Feladatul tűzték ki az épületgépészek, építészek és érdeklődő szakértők számára tanfolyamok, képzések szervezését,
információs honlap üzemeltetését, a hatósági és fogyasztóvédelmi szabályozások kidolgozásában való aktív közreműködést is.

A fokozott érdeklődésre tekintettel a szervezet az év végére további 15-30 új taggal szeretné növelni az egyesület létszámát. Burján Emese, a szervezet alapítását kezdeményező Pannon Pellet Kft. munkatársa az MTI-nek elmondta: a szövetség a jelenlegi pelletgyártók mintegy 80, a pellettel működő kandallók és kazánok gyártóinak pedig 70, illetve 80 százalékát tömöríti.

A cég honlapján található leírás szerint a megújuló energiaforrásnak számító pellet 100 százalékban természetes fa illetve biomassza alapanyagból sajtolt, hat milliméter átmérőjű, henger alakú granulátum, mely rendkívül jó égési tulajdonságokkal rendelkezik. A fapelletet fűrészporból és faforgácsból préselik össze nagy nyomáson, kötőanyagként a fában természetesen jelenlévő lignin szolgál, semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot nem tartalmaz. Égetéséhez speciális kazánra vagy kandallóra van szükség, de égése során mindössze annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit a fa élete során megkötött, és ami a természetes korhadása során amúgy is felszabadulna.

Ajánlott tartalom

Már hazánkban is elérhetőek a könnyen tisztuló napelemek

A HRP Europe Kft.-nél napelemek is elérhetőek, többek között a DAH Solar különleges paneljei is.