Megalakult az európai Aktívház Szövetség

Az európai építőipari cégek és az építőipari kutatóintézetek több mint 50 képviselőjének részvételével Koppenhágában megalakult az Active House Alliance (Aktívház Szövetség) – közölte az egyik alapító, a dán Velux magyarországi leányvállalata az MTI-vel.

Az aktív ház olyan épület, amely több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt, és a széndioxid kibocsátása gyakorlatilag nulla. Magyarországon múlt év őszén készült el az első ilyen épület a főváros agglomerációjában, építtetője és kivitelezője egyaránt a Grandács Kft. volt. A jól hőszigetelt családi ház tetején meleg víz készítő napkollektor, villanyáramot termelő napelem, és egy kis szélturbina található.
A most létrejött szövetséget Dániából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Svájcból, Hollandiából, Magyarországról, Oroszországból és Lengyelországból érkezett résztvevők alapították. Magyarországot a VELUX Magyarország Kft. felkérésére Gunther Zsolt építész képviselte az alakuló ülésen.
A szövetség célja, hogy a jövő épületei egy átfogó terv, az aktív ház koncepció szerint épüljenek. Az első ülésen létrehoztak egy munkacsoportot, amelynek feladata az aktív ház koncepció előnyeinek tudatosítása lesz.
A nemzetközi szövetség létrehozásának egyik oka az volt, hogy 2020-tól az EU-ban az új építésű házaknak energiafelhasználás és széndioxid-kibocsátás szempontjából semlegeseknek kell lenniük.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.