Megállítanák az omló löszfalat Dunaszekcsőn

Többek között támfal- és monitoringrendszer kiépítésével állítanák meg az omló löszfalat a baranyai Dunaszekcsőn – közölte Faller János polgármester az MTI-vel.

A dunaszekcsői löszfal felső, hozzávetőleg egyméteres talajrétege a napokban ismét megmozdult a nagy mennyiségű csapadék miatt.

Faller János tájékoztatása szerint a felszíni hámlás következtében több köbméternyi föld hullott alá a lakóházak szomszédságában. Nagyobb omlás jelei egyelőre nem mutatkoznak.     A polgármester hangsúlyozta: 480 millió forintos uniós pályázatot nyújtottak be annak érdekében, hogy megállítsák a löszfalat. A tervek között támfal- és monitoringrendszer kiépítése szerepel, emellett csatornázással oldanák meg a háztartási szennyvíz elvezetését.
2007 szeptemberében a településen a vízellátás és négy hétvégi ház került veszélybe, mivel a Duna partján található mintegy 8,6 hektáros löszdombon, az esőzések következtében, az idők során több száz méter hosszú repedés keletkezett.

A megrepedt partfal félmillió köbméteres darabja 2008 februárjában leomlott, s egy kisebb szigetet alakított ki a folyóban. A területen üresen álló négy hétvégi házból egy összedőlt, a többi súlyosan megrongálódott, személyi sérülés nem történt. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében lezárta a környéket, s két héten át a katasztrófavédelmi szakembereken és geológusokon kívül senkit sem engedett az érintett partszakasz közelébe.
Oszvald Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szakági főgeológusa 2008 februárjában, a helyszínen tartott szemlét követően azt közölte, hogy a partfal szakaszosan omlik a Dunába. “Lassú folyamatról van szó, amelynek végét nem lehet előre megmondani” – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: az eset ritka ugyan, de nem példátlan, az 1960-1970-es években több ilyen jelenség is volt az Ercsi és Dunaújváros közötti partszakaszon, előfordult, hogy egyszerre 1,5-2 millió köbméter föld omlott a Dunába.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.