Megállt a hazai háztartásokban használt gépek elöregedési folyamata

Megállt a Magyarországon használt háztartási gépek elöregedésének folyamata tavaly, ugyanakkor még mindig magas az idős készülékek aránya – mondta Mészáros Fanni, az APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetője a szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A szakember ismertette: 2009-2015 között folyamatosan nőtt a hazai háztartásokban a nyolc évnél idősebb készülékek aránya, de legújabb felmérésük szerint 2017-re megtorpant ez a tendencia, amiben egyértelműen látható a csereprogramok kedvező hatása. Ugyanakkor a használatban lévő hazai hűtőgépek több mint 57 százaléka nyolc év feletti, több mint 43 százaléka 11 év feletti, és csaknem 11 százaléka idősebb 19 évesnél. A mosógépek esetében több mint 45 százalék a nyolc év feletti, csaknem 33 százalék a 11 év feletti, és csaknem 10 százalék a 19 év feletti készülékek aránya.

A környezetterhelést tekintve a 8-10 évenkénti csere lehetne ideális, az APPLiA Magyarország ezért szükségesnek tartja az Otthon melege programban a háztartási nagygépek csereprogramjának folytatását. Az európai háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok érdekképviseleti szervezete, a CECED megalakulása után 60 évvel új nevet – APPLiA Europe – és új arculatot kapott ebben az évben. A több mint 13 éve működő hazai szervezet APPLiA Magyarország Egyesülés néven folytatja a munkát, a szervezet 17 gyártót és több mint 25 elektronikaikészülék-márkát képvisel Magyarországon.

Mészáros Fanni felidézte, a legutóbbi, 2017 októberében indított csereprogram keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 61 500 támogatási kérelmet hagyott jóvá hűtőgép, fagyasztó, mosógép vagy mosó-szárító gép kedvezményes cseréjéhez. Így a közeljövőben tovább csökkenhet az idős készülékek aránya a háztartásokban. Az állami támogatással megvalósuló cserékkel a háztartások villany- és vízszámlája jelentősen csökken, a program eredményeként elért szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével pedig Magyarország könnyebben teljesítheti az uniós energiahatékonysági célok elérését – hangsúlyozta.

Az APPLiA Europe tavaly indította el Európában a mosogatógépek cseréjének programját, amelyhez a hazai szervezet is csatlakozott. Erről hamarosan egyeztetnének a fejlesztési tárcával – jelezte az egyesülés cégvezetője.
A kezdeményezés hátterében az energiafogyasztás mellett a vízfogyasztás csökkentése áll. Ha azokban az uniós háztartásokban, ahol kézzel mosogatnak, mosogatógépre váltanának, egy év alatt 6141 milliárd liter vizet lehetne megtakarítani. Mészáros Fanni kitért arra is, Magyarországon a háztartások nagy része inkább javíttat, mint cserél, ha elromlik a készüléke, egyre súlyosabb gond ugyanakkor, hogy a háztartásigép-szerelők lassan nyugdíjba mennek, és nincs utánpótlás. A javítás a cserével szemben a körforgásos gazdaság egyik kiemelt célkitűzése, ezzel ugyanis megelőzhető az egyre gyorsabbá váló hulladékképződés – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy az APPLiA ezért megkezdte egy új, modern képzés kidolgozását.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.