Megcsappan a spanyol napenergia támogatása

Európa egyik legnagyobb megújuló forrásokat felhasználó szektora, a spanyol napenergia-ipar az összeomlás szélére került a legutóbbi törvénymódosítások miatt. A termelők szerint nem lesznek képesek tartozásaikat kifizetni, ha az állami támogatásokban nem részesülhetnek ezentúl. Ennek következtében a bankok is nehéz helyzetbe kerülnek, és rengeteg munkahely szűnik majd meg, írja az RT News hírportál.

A spanyol energiaminisztérium a napokban mutatta be új törvénytervezetét, amely a megújuló energiaszektor „ésszerű profitszintjét” hivatott beállítani a termeléstől az elosztáson át a szállításig. José Manuel Soria energiaminiszter bejelentése szerint az új szabályok szerint 2,7 ezermilliárd euróval kevesebb jut majd a villamosáramot termelő vállalatok számára évente. A kormány reményei szerint a lépés segíti az villamos áram-szektor deficitjének csökkentését, amely 2005 óta 25 ezermilliárd euróra nőtt, írja az energiainfo.hu.

Az idei hiány 4,5 ezermilliárd euró lesz, ezért a fogyasztók augusztustól 3,2 százalékkal magasabb áron kapják az áramot. Ezzel idén 400 millió euróval, 2014-től évi 900 millióval növekszik az államkassza bevétele. Szakértők figyelmeztettek arra, hogy az illetékek intenzív emelése ahhoz vezethet, hogy a saját napkollektorral rendelkező háztartásoknak a maguk által termelt energiáért többet kell majd fizetniük, mintha egy hagyományos szolgáltatótól vásárolnák.

A spanyol villamos áram termelők szövetsége közleményében aggodalmának adott hangot, szerintük a növekvő terhek a vállalatokat dolgozóik létszámának leépítésére és befektetéseik csökkentésére kényszerítik majd.

Spanyolországban jelenleg több, mint 4 GW összkapacitású berendezéspark működik, mivel a kormány évekig arra ösztönözte az energiakereskedőket, hogy a megújuló energiáért a piaci árnál jóval többet fizessenek. A kormány törekvéseinél jóval nagyobbra nőtt ezáltal a megújulók szektora, az egyébként is nagy gondokkal küszködő gazdaság pedig már nem bírja el az egyébként magas költségekkel működő aliparág terheit.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.