Megcsappan a spanyol napenergia támogatása

Európa egyik legnagyobb megújuló forrásokat felhasználó szektora, a spanyol napenergia-ipar az összeomlás szélére került a legutóbbi törvénymódosítások miatt. A termelők szerint nem lesznek képesek tartozásaikat kifizetni, ha az állami támogatásokban nem részesülhetnek ezentúl. Ennek következtében a bankok is nehéz helyzetbe kerülnek, és rengeteg munkahely szűnik majd meg, írja az RT News hírportál.

A spanyol energiaminisztérium a napokban mutatta be új törvénytervezetét, amely a megújuló energiaszektor „ésszerű profitszintjét” hivatott beállítani a termeléstől az elosztáson át a szállításig. José Manuel Soria energiaminiszter bejelentése szerint az új szabályok szerint 2,7 ezermilliárd euróval kevesebb jut majd a villamosáramot termelő vállalatok számára évente. A kormány reményei szerint a lépés segíti az villamos áram-szektor deficitjének csökkentését, amely 2005 óta 25 ezermilliárd euróra nőtt, írja az energiainfo.hu.

Az idei hiány 4,5 ezermilliárd euró lesz, ezért a fogyasztók augusztustól 3,2 százalékkal magasabb áron kapják az áramot. Ezzel idén 400 millió euróval, 2014-től évi 900 millióval növekszik az államkassza bevétele. Szakértők figyelmeztettek arra, hogy az illetékek intenzív emelése ahhoz vezethet, hogy a saját napkollektorral rendelkező háztartásoknak a maguk által termelt energiáért többet kell majd fizetniük, mintha egy hagyományos szolgáltatótól vásárolnák.

A spanyol villamos áram termelők szövetsége közleményében aggodalmának adott hangot, szerintük a növekvő terhek a vállalatokat dolgozóik létszámának leépítésére és befektetéseik csökkentésére kényszerítik majd.

Spanyolországban jelenleg több, mint 4 GW összkapacitású berendezéspark működik, mivel a kormány évekig arra ösztönözte az energiakereskedőket, hogy a megújuló energiáért a piaci árnál jóval többet fizessenek. A kormány törekvéseinél jóval nagyobbra nőtt ezáltal a megújulók szektora, az egyébként is nagy gondokkal küszködő gazdaság pedig már nem bírja el az egyébként magas költségekkel működő aliparág terheit.

Ajánlott tartalom

Európai Bizottság: az európaiak nagy többsége csökkenti az otthoni energiafogyasztást

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett felmérése szerint az európaiak 71 százaléka vezetett be intézkedéseket otthonában az energiafogyasztás csökkentésére, 48 százalékuk aggódik, hogy ki tudja-e fizetni rezsiköltségeit, jelzáloghitelét, és a munkába járás költségeit.