Megdöbbentő: a méhkolóniák 42,1 százaléka kihalt

Egy új felmérés szerint 2014-ben ötből két amerikai méhkolónia elpusztult. Még megdöbbentőbb, hogy a rovarok tömeges kihalásuk nyáron kezdődött, nem télen. Tavaly április óta a méhkolóniák 42,1 százaléka kihalt, és ez az arány még sosem volt ilyen magas az elmúlt kilenc évben.

Úgy látjuk, a méhek problémája csak egy riasztó jele annak, hogy hamarosan szörnyű dolgok történhetnek az agrár- és ökoszisztémánkkal. Csak ezt a méheken látjuk először, mert őket könnyű megszámolni. – mondta a témával foglalkozó tanulmány társszerzője, Keith Delaplane.

A helyzet nem annyira borzasztó, mint látszik. Egy méhkolónia kihalása után a méhészek általában szétosztják a túlélőket, hogy új kolóniákat alakíthassanak ki, így a számuk egy idő után visszaáll a normálisra. Viszont ez is erősen próbára teszi a méheket.

A rovartani szakértőket megdöbbentette a tény, hogy a méhek nem télen, hanem nyáron pusztultak ilyen mértékben. A felmérés szerint a méhészek 2014 nyarán vesztették el a méhek 27,4 százalékát, míg ez az arány egy évvel korábban még csak 19,8 százalék volt. A jelenség épp olyan szokatlan, mint egy nyáron kitörő influenzajárvány.

A felmérés azt az eredményt hozta, hogy Oklahoma, Illinois, Iowa, Delaware, Maryland, Pennsylvania, Maine és Wisconsin államokban 2014 áprilisa óta a méhek 60 százaléka elpusztult. A tanulmány szerzői szerint a jelenségről éppúgy tehet a méhek rossz táplálkozása, mint az atkák terjedése, vagy egyes növényvédő szerek.

Bár 2015-ben 2,74 millió új méhkolóniát hoztak létre – százezerrel többet, mint tavaly –, a tanulmány szerzői szerint ez nem jelenti azt, hogy a méhek helyzete vagy egészségi állapota egy fikarcnyival is javulna.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.