Megdöbbentő: a méhkolóniák 42,1 százaléka kihalt

Egy új felmérés szerint 2014-ben ötből két amerikai méhkolónia elpusztult. Még megdöbbentőbb, hogy a rovarok tömeges kihalásuk nyáron kezdődött, nem télen. Tavaly április óta a méhkolóniák 42,1 százaléka kihalt, és ez az arány még sosem volt ilyen magas az elmúlt kilenc évben.

Úgy látjuk, a méhek problémája csak egy riasztó jele annak, hogy hamarosan szörnyű dolgok történhetnek az agrár- és ökoszisztémánkkal. Csak ezt a méheken látjuk először, mert őket könnyű megszámolni. – mondta a témával foglalkozó tanulmány társszerzője, Keith Delaplane.

A helyzet nem annyira borzasztó, mint látszik. Egy méhkolónia kihalása után a méhészek általában szétosztják a túlélőket, hogy új kolóniákat alakíthassanak ki, így a számuk egy idő után visszaáll a normálisra. Viszont ez is erősen próbára teszi a méheket.

A rovartani szakértőket megdöbbentette a tény, hogy a méhek nem télen, hanem nyáron pusztultak ilyen mértékben. A felmérés szerint a méhészek 2014 nyarán vesztették el a méhek 27,4 százalékát, míg ez az arány egy évvel korábban még csak 19,8 százalék volt. A jelenség épp olyan szokatlan, mint egy nyáron kitörő influenzajárvány.

A felmérés azt az eredményt hozta, hogy Oklahoma, Illinois, Iowa, Delaware, Maryland, Pennsylvania, Maine és Wisconsin államokban 2014 áprilisa óta a méhek 60 százaléka elpusztult. A tanulmány szerzői szerint a jelenségről éppúgy tehet a méhek rossz táplálkozása, mint az atkák terjedése, vagy egyes növényvédő szerek.

Bár 2015-ben 2,74 millió új méhkolóniát hoztak létre – százezerrel többet, mint tavaly –, a tanulmány szerzői szerint ez nem jelenti azt, hogy a méhek helyzete vagy egészségi állapota egy fikarcnyival is javulna.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.