Megdöbbentően hatalmas közelről nézve az Antarktisznál leszakadt jégtömb

Egy éven át aggodalommal figyelték a tudósok a Larsen-C selfjegyet az Antarktisznál, amelyről júliusban leszakadt egy 5800 négyzetkilométeres jéghegy, az A68.

Erről megjelent már néhány műholdas kép, de azokon csak vékonyka vonalnak tűnt a selfjég és a jéghegy közötti rés. A tengerből 30 méterre kiemelkedő, több mint 1000 gigatonnás A68 víztartalma öt évig fedezné a világ teljes vízfogyasztását, és ha teljesen elolvad, akkor 3 milliméterrel emelheti meg az óceánok szintjét, írta az index.hu. A NASA friss, Twitteren közzétett képein már jól látszik, hogy máris elég széles csatorna alakult ki, ahogy az A68 elkezdett keleti irányba távolodni a kontinenstől. Nehéz megjósolni, hogy mi történik vele. Elképzelhető, hogy hosszabb ideig egyben marad, de nagyobb az esélye a széttöredezésnek, és hogy egyes részei melegebb vizek felé úsznak majd. Maga a Larsen C selfjég körülbelül 350 méter vastag, és az Antarktisz nyugati részén terül el. A leszakadt A68-as jégtömb 200 méter vastag, és a selfjég tömegének 10 százalékát tette ki.

  

Ajánlott tartalom

Syngenta: a szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga, romlik az ágazat jövedelmezősége

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek, ami az emelkedő költségekkel rontja az ágazat profitabilitását - hangzott el a vetőmagvakat előállító és növényvédőszer-forgalmazó Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.