Megduplázta fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő kapacitását az SZTE

Megduplázta, így évente mintegy 1900 tonnára növelte fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az új berendezést csütörtökön adták át.

Fendler Judit kancellár a 140 millió forintból megvalósult beruházás átadóján azt mondta, a fejlesztés illeszkedik az egyetemnek ahhoz a céljához, hogy az intézményben rendelkezésre álló szakértelmet, tudást hasznosítva versenyképes szolgáltatásokat nyújtsanak partnereiknek. Az SZTE tulajdonában álló SZOTE Szolgáltató Kft. 1998 óta foglalkozik kórházi hulladékok ártalmatlanításával. Kezdetben elsősorban az egyetemi klinikákon keletkező hulladékokat kezelték, az elmúlt években azonban bővült ügyfeleik köre: a dél-alföldi régióban számos egészségügyi ellátótól és más intézményektől gyűjtik be az ott keletkező – elsősorban speciális kezelést igénylő fertőzésveszélyes – hulladékot – közölte a kancellár.

Géró Csaba, a SZOTE Szolgáltató Kft. ügyvezető közölte, a cég 2017 óta alkalmaz úgynevezett autokláv technológiát a fertőzésveszélyes hulladék ártalmatlanítására. A begyűjtött kórházi hulladékot – a többi közt maszkokat, gumikesztyűket, védőfelszereléseket, használt kötszereket – először ledarálják, majd 138 fokos, 3,6 bar nyomású gőzzel fertőtlenítik. Az így keletkező anyag már a kommunális hulladékhoz hasonlóan elhelyezhető lerakóban. A kapacitásbővítést az új partnerek igényei, illetve a pandémia tette indokolttá, ugyanis az elmúlt két évben jelentősen növekedett a kórházi veszélyes hulladékok mennyisége. A vállalkozás egy Clave 1000 típusú gépet vásárolt, mellyel megduplázta, évente mintegy 1900 tonnára növelte fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását – tudatta a szakember,

Géró Csaba elmondta, a cég idén további, elsősorban energiahatékonyságot javító beruházásokat tervez, napelemeket telepítenek, illetve hűtőraktáraikat modernizálják. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 14 alkalmazottat foglalkoztató SZOTE Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben 396,6 millió forint volt, ami több mint 40 százalékkal haladta meg a megelőző évit. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban meghaladta a 39, 2021-ben az 56 millió forintot.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.