Megduplázzák a napelemeik kapacitását

India földrajzi helyzetének köszönhetően rengeteg napfényhez jut minden évben, ezért ideális választás napelem-farmok telepítésére.

A szénből és olajból nyert energiára hosszú távon nem lehet építeni, a napelemek pedig évről-évre olcsóbbak lesznek, a nem megújuló források kiaknázása viszont megállás nélkül drágul. Nem csoda, hogy India rengeteg pénzt fog fektetni az elkövetkezendő években napelemek telepítésére. 2013-tól kezdődően 3000 megawattal növelik meg az ország napenergia termelő kapacitását, ebből első körben 1000 megawattra lehet pályázni. India célja, hogy 2020-ra 20,000 megawattnyi napenergiát állítson elő évente. A jelenleg összesen 1040 megawattot termelő napelemek nagy részét is az elmúlt évben telepítették. A pályázatokat szigorúan kell elbírálni, ugyanis ha nem a legalacsonyabb energiaárakat kínáló cég nyer, az megemeli a kormányzati támogatások összegét, ezzel lassítva a fejlődést. Ezt a sok európai kormányt érintő problémát India sikeresen elkerülte, így a napenergia előállításána ára 2010 és 2011 között 38 százalékkal esett az országban.

Ajánlott tartalom

Új Horizont Európa projekt a biomassza-alapú gazdaság fellendítésére

A BOOST4BIOEAST projekt – amelyet a magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) koordinál – célja, hogy a közép-kelet-európai és balti országok nemzeti szereplőit képessé tegye a nemzeti biomassza-alapú gazdasági cselekvési tervek kidolgozására, valamint hogy hosszú távú struktúrákat és párbeszédtereket építsen ki a nemzeti és makroregionális együttműködéshez.