A 2007-es szakértői vélemények szerint a napenergia beruházási költségei 2010-re 40%kal fognak csökkeni az egyre több beruházónak is köszönhetően.

Megegyezhet a napenergia ára a fosszilis tüzelőanyagokéval?

A 2007-es szakértői vélemények szerint a napenergia beruházási költségei 2010-re 40%kal fognak csökkeni az egyre több beruházónak is köszönhetően.

A brit Solarcentury még ennél is tovább ment, és azt állítja, hogy 2013-ra nemcsak, hogy olcsóbb, de versenyképes is lesz a napenergia a fosszilis tüzelőanyagokkal.

A vállalat előrejelzése szerint a brit otthonok számára 2013-ban a napenergiával generált villamosenergia is alternatíva lesz, hiszen megközelítheti, sőt, alá is mehet a nem megújuló villamosenergia árának. Több vélemény azonban azt állítja, hogy a költségcsökkenés feléről is csak 2020-ban beszélhetünk. A vállalat azzal érvel, hogy a napelemek csökkenő költségei ellenben a hagyományos elektromosság növekvő költségeivel hozzák létre a paritást. Valóban, decemberben a New Energy Finance felmérése szerint a szilícium ára, amely a napelem technológia kulcsfontosságú alapanyaga, jelentősen, 31,9%-kal csökkeni fog 2009-ben.

Több szakértő megegyezte, hogy a társaság kijelentése leginkább feltételezéseken alapul, mivel figyelembe kell venni az állam támogatását és ösztönzését is, és az olyan változó és jelentős értékeket, mint az olajár.

Ajánlott tartalom

Több száz milliárd forint energiahatékonysági beruházás van tervben

Reméljük, hogy a napokban zöld lámpát kap Magyarország támogatása az európai uniós helyreállítási alapból, így több száz milliárd forint értékű energiahatékonysági beruházás valósulhat meg - közölte az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.