Megépült a klímafigyelő óriástorony

Szombaton fogják átadni a klímaváltozás tanulmányozására épített hatalmas megfigyelőtornyot az Amazonas-medence szívében – írja az MTI.

Az amazonasi megfigyelőtorony (Amazon Tall Tower Observatory) építését Brazília és Németország finanszírozta fele-fele arányban.

A torony 325 méter magas, 24 méterrel magasabb az Eiffel-toronynál. A létesítményt Manuas városától 150 kilométerre északkeletre, az esőerdőben építették fel. Az épületben lévő eszközök az üvegházhatású gázokkal, aeroszol-részecskékkel és az időjárással kapcsolatos adatokat fognak gyűjteni a bolygó egyik legnagyobb összefüggő esőerdejében.

A torony magasságából adódóan a kutatók több száz kilométeres távolságig tudják majd nyomon követni a légtömegek változását és mozgását. Az amazonasi esőerdő a világ egyik legérzékenyebb ökoszisztémája; fontos szerepet játszik a klímaváltozásban, mivel a növekvő fák elnyelik az üvegházhatású szén-dioxidot, majd rothadásuk, elégetésük során visszaengedik azt a légkörbe.

A tornyot a régió már létező, kisebb megfigyelőtornyainak hálózatába fogják integrálni.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.