Megéri napelemes kerítést telepíteni?

A napelemes kerítések meglepően gazdaságosak, és igen kis helyet foglalnak el.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Gridcog ausztrál energiatechnológiai szolgáltató szerint a napelemes kerítések ígéretes hozambeli és bevételi potenciált mutatnak – számol be a PV Magazine. A cég kutatói szimulációt végeztek, amelyben a függőleges, kétoldalú napelemeket egy felszíni rendszerrel vetették össze. A csapat két forgatókönyvvel számolt, az adatok alapján pedig egy londoni és egy sydneyi helyszínt modellezett egyéves besugárzási adatokkal. A hagyományos napelemes rendszer mindkét helyszínen 100 kWdc / 100 kWac rendszereket használt, amelyek egyfázisú panelekből álltak. A londoni rendszer 180 fokos déli, a sydneyi pedig 0 fokos északi tájolású volt, mindkettő 40 fokos dőlésszöggel. A napelemes kerítés 100 kWdc / 100 kWac kétoldalú panelekből állt, a rendszereket 90 fokos kelet/180 fokos nyugat irányban, 90 fokos dőlésszöggel, tehát a talajra merőlegesen állították fel.

Nem meglepő módon a napelemes kerítés hozamgörbéje más volt, mint a földre telepített paneleké, a nap közepén volt egy visszaesés, de éves szinten a teljes hozam a napelemes kerítés esetében valamivel magasabb volt, mint a hagyományos rendszernél. „Londonban 10 százalékos teljes hozamnövekedést látunk, Sydneyben pedig 3 százalékosat” – állapították meg a Gridcog szakértői, megjegyezve, hogy bár a fizikai teljesítmény többé-kevésbé megfelelt a várakozásoknak, a vizsgálat gazdasági oldala igen érdekes eredményeket hozott. A napelemes kerítés termelési mintázata lehetővé tette, hogy elkerülje azokat az alacsonyabb értékű napszakokat, amikor az alacsonyabb kereslet és a magasabb napenergia-termelés hatással van a nagykereskedelmi árakra. A Gridcog szerint ez különösen Sydney esetében volt így, ahol a nap közepén az árak átlagosan sokkal alacsonyabbak, mint a nap korábbi és későbbi szakaszában.

A kutatók szerint amikor ezek a nagykereskedelmi árak kölcsönhatásba lépnek a napenergia-hozamgörbékkel, a napelemes kerítés valóban elkezd kiemelkedni. Éves szinten a technológia előnye még nyilvánvalóbb, Sydney esetében a 3 százalékos hozamnövekedés 30 százalékos bevételnövekedést jelentett. A megoldás mellett szól továbbá, hogy a felszínre telepített rendszerek földterületéhez képest a napelemes kerítés csupán mintegy 10 százalékot foglal el.

 

Kép: Sandbox Solar

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.