Megéri napenergiával fűteni?

A nyár közepén itt az idő a közelgő téli fűtési megoldásokról beszélni. Napelemes fűtés.

A legideálisabb épületek erre a megoldásra a 100 négyzetméter körüli lakások vagy családi házak, írta az mnnsz.hu. Előnye, hogy alacsony az energiafelhasználása, ugyanis szobánként tudjuk állítani a hőmérsékletet, így egyes helyiségeket nem kell feleslegesen melegen tartani. A napelemes fűtés tehát nemcsak a fűtésszámlánkon spórol, hanem a környezetünkre is pozitív hatással van.

Az elektromos fűtés előnyei

Manapság már nemcsak azt kell nézni, hogy mennyivel csökken le a villanyszámlánk annak hatására, hogy a napelemes rendszer segítségével oldjuk meg a fűtést. Az elektromos változat ugyanis számos előnnyel bír. Ilyen például, hogy akár okos telefonnal is össze tudjuk kötni a rendszert, így sokkal kényelmesebbé válik a vezérlés. Amennyiben a nap nagy részét nem otthon töltjük, de melegre szeretnénk hazaérni, vagy hosszú időre utazunk el és macerás lenne még ez után felfűteni a lakást, abban az esetben elővehetjük a telefont és egy gombnyomással elindíthatjuk a paneleket. Előnye továbbá, hogy nem igényel tüzelőanyagot, napelemes rendszerrel kombinálva szinte nulla lesz a fűtésszámlánk, attól függően, hogy mennyi áramot termel a szerkezet. Plusz érv mellette továbbá, hogy nem szennyezi a légteret, hiszen megújuló energiaforrással működtetjük azt.

Mennyire napelemes energiára van szükség egy családi ház fűtéséhez?

Egy új családi ház esetében, amely A+-os besorolás szerint épült fel, az éves energiaszükséglet nem haladja meg az 50 kWh/négyzetméteres értéket. Ez egy 120 négyzetméteres ingatlan esetében 6 ezer kWh-nak felel meg, amelyet egy 5 kWp-es rendszerrel bőven elő tudunk állítani. Az ehhez kellő infrapanelek beszereltetése ráadásul sokkal olcsóbb, mint egy hagyományos családi ház fűtési rendszer kiépítésének költségei. Amennyiben régebbi családi házzal rendelkezünk, abban az esetben elsődleges a szigetelés és a hőmegtartás. Itt szóba jöhet a nyílászárók cseréje és a tető leszigetelése is.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.