Megéri társasházra napelemes rendszert telepíteni?

Gyakran előforduló kérdés és problematika a társasházak napelemes rendszerrel való ellátásának lehetősége.

A telepítés bizonyos esetekben akadályokba ütközik, viszont vannak megoldási lehetőségek arra is, hogy bizonyos részek fogyasztása kiváltható legyen a fotovoltaikus rendszer segítségével. A következőkben azokat a praktikákat mutatjuk be, amelyek lehetővé teszik a napelemes rendszerek alkalmazását.

TÁRSASHÁZI LAKÁSOK NAPELEMES RENDSZERREL TÖRTÉNŐ FEJLESZTÉSE

A társasházak esetében fontos megkülönböztetnünk a régitípusú társasházakat (többemeletes és többlakásos, lapos-, vagy ferde tetős épületek, paneltömbök), és a modern néhány lakásos ingatlanokat. Előbbi esetben az elavult elektromos hálózat és a nehezen szétválasztható fogyasztások miatt (,még ha külön mérőórák is vannak) nincs lehetőség arra, hogy külön-külön lakásokra bontva biztosítsa az elektromos áramot a kialakított napelemes rendszer. Ráadásul a társasházban minden lakó hozzájárulása szükségeltetik ahhoz, hogy egy ilyen berendezés az épület tetőszerkezetére felhelyezésre kerüljön. Emellett problémát okoz az is, hogy 1-1 lakás annyi napelempanel beépítését kívánja meg a fogyasztáskiváltás miatt, hogy azzal sérülhet a többi lakó hasonló fejlesztési szándéka a helyhiány következtében.

A régi, nagy társasházak esetében az egyedüli megoldást csak az jelenti, ha a lakók egybehangzó döntése alapján kerül kialakításra napelemes rendszer a tetőn, mely csupán a közös helyiségek (lépcsőház, tárolók, folyósók) világítását és berendezések (lift, kaputelefon) üzemeltetését tudja biztosítani. A modernebb és/vagy néhány lakásos társasházak esetében kicsit más a helyzet. Egyrészt az építési előírások megváltozásával, az elektromos rendszer is vélhetően alkalmasabb a rendszer befogadására, másrészt kevesebb szomszéd hozzájárulását is kell kérni egy ilyen jellegű fejlesztés esetén. Tehát ebben az esetben is szükség van az ingatlanban élő további lakástulajdonosok hozzájárulására, hisz egy-egy lakás áramfogyasztásának szükségleteit fedező rendszerméret nagyobb tetőfelületet igényel, mint az adott ingatlanhoz tartozó tetőrész. Amennyiben ennek birtokában vagyunk, akkor megkezdhető a rendszer engedélyeztetése és kialakítása.

TÁRSASHÁZAKBAN MŰKÖDŐ VÁLLALKOZÁSOK ESETÉBEN

A vállalkozások napelemes rendszer telepítési szándéka esetében többnyire ugyanaz mondható el, mint a lakossági megoldások esetében. Tehát csak a modernebb, néhány lakásos ingatlanok esetében van megoldás a berendezés kialakítására, amihez szintén ki kell kérni a közös épületben együtt élő lakók/együtt működő vállalkozások jóváhagyását. Erre a nyilatkozatra nem csak az enegdélyeztetési eljárás során van szükség, hanem abban az esetben is, ha pályázati forrásból valósul meg a fejlesztés. Erre a dokumentumra a támogatási döntés elbírálása során már szükség van! A társasházak esetében mindenképpen szükséges egy előzetes műszaki felmérés ahhoz, hogy a rendszer kialakítható-e. A szakértői szemle során világossá válik, hogy milyen megoldásra van lehetőség.

 

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.