Megérkezett a hidegfront

Elérte az országot a hidegfront, miközben máshol még tombol a kánikula; az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután a várható heves zivatarok miatt már több térségre elsőfokú riasztást adott ki.

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható információk szerint Győr-Moson-Sopron megye több térségében már elsőfokú riasztás van érvényben. Ezeken a területeken 1-3 órán belül kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet. Ezzel együtt az egész napra vonatkozó veszélyjelző előrejelzés szerint összesen tíz megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, vagyis csütörtökön Győr-Moson-Sopron mellett Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében is számítani lehet heves zivatarokra, jégesőre, felhőszakadásra. Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: az ország nagy részén még 33-35 Celsius-fok körüli értékeket mérnek, de eközben a zivatarzóna már elérte a soproni határszélt. A nap folyamán elsősorban a nyugati, északnyugati országrészben, valamint az Északi-középhegységben számítanak olyan heves zivatarokra, amelyeket akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabok, viharos erejű széllökések is kísérhetnek.

Péntekre a heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye kivételével mindenhol legalább elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyében viszont másodfokú figyelmeztetés szerepel, vagyis ezeken a területeken még nagyobb eséllyel lehet számítani olyan zivatarokra, amelyeket felhőszakadás, nagy méretű jégdarabokkal jégeső, az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések kísérhetnek. Ugyanezen megyékben viszont emellett a hőség miatt harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, vagyis a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakul majd.  Darányi Mariann azt mondta: pénteken az ország keleti felében lesz a legmelegebb, ott 32-34 fok, a többi területen 28-30 fok körüli maximum várható. A következő napokban változékonyabb lesz az időjárás, továbbra is meleg idő várható, de az erős kánikula átmenetileg megszűnik – mondta a meteorológus. Az országos tiszti főorvos péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.