Megérkezett Charlie, a tavaszt hozó gólya Vörsre

Megérkezett Charlie, a vörsiek tavaszt hozó gólyája. A Kis-Balatonhoz közeli somogyi település polgármestere, Farkas László szombaton örömmel és megnyugvással tudatta az MTI-vel hűséges madaruk érkezését.

Beszámolója szerint az elmúlt napokban már aggódva figyelte a házukkal szemben lévő üres fészket, hiszen a korábbi években Charlie ilyenkor már javában szépítgette, rendezgette a villanyoszlop tetején épített fészkét, hogy a néhány nap késéssel érkező párja mindent rendben találjon. A polgármester azért is aggódott, mert gólyájukhoz hosszú éveken át naptár lehetett igazítani, ugyanis mindig elsőként, napra pontosan február 26-én érkezett, s rá néhány napra valóban be is köszöntött a tavasz. Mostani késését – ahogy néhány korábbi alkalommal is – az elmúlt napok télies időjárásával magyarázza a lakosok által már gólyafelelősnek titulált Farkas László.   – Úgy láttam, most kicsit elcsodálkozott a mi Charlie-nk – mesélte a polgármester, arra utalva, hogy novemberben a fészek nagy súlya alatt eltört a tartókosár, ezért le kellett szedni. A szakemberek kicserélték a vasszerkezetet, és a régi, már 80 centiméter magasra rakott fészekből egy alapot visszatettünk, amit persze még építgetni kell tovább – tette hozzá Farkas László.

A vörsiek szeretett gólyája 13. éve jár vissza, s hogy valóban  nem más bitorolja a fészkét, arra a polgármester szerint az is bizonyság, hogy egyik szárnya a fészekért vívott küzdelemben két éve megsérült. Az azóta kissé lógó szárny kétséget kizáró ismertetőjele lett. Ahogy Charlie-nak a sérült szárny, úgy Vörsnek szinte védjegyévé vált a hűséges gólya. Érkezésének híre mindig futótűzként terjed a faluban. Farkas László pedig most is meggyőződéssel vallja: “Megérkezett Charlie, néhány nap, és itt a tavasz”. Az előrejelzés szerint a jövő hét közepétől enyhül az idő.

Ajánlott tartalom

Hangágyút fejlesztettek szmog ellen lengyel kutatók

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.