Megfejtették a vikingek távozásának okát

Egy, a 12. században Grönlandra betört hideghullám okozhatta, hogy a viking telepesek eltűntek a szigetről – közölték hétfőn amerikai és brit kutatók.

A jelentéshez úgy rekonstruálták a korabeli hőmérsékletet 5600 évre visszamenően, hogy a Grönland nyugati részén található tavak üledékének összetételét vizsgálták. Az amerikai Brown Egyetem kutatóinak közleménye szerint nagyjából 1100-tól kezdődően nyolcvan éven keresztül 4 Celsius-fokot esett vissza az átlaghőmérséklet. Ez a különbség körülbelül akkora, mint a mai Edinburgh (Skócia) és Reykjavik (Izland) átlaghőmérséklete közti eltérés. “Egy határozott lehűlési trend figyelhető meg közvetlenül azt megelőzően, hogy az északiak eltűntek a területről” – mondta William D’Andrea kutatásvezető. A vikingek a 980-as években érkeztek meg Grönlandra a jelenlegihez hasonló meleg éghajlat idején. A mostani tanulmányban kimutatott átmeneti klímaváltozás – amely a 14. századtól lezajlott úgynevezett kis jégkorszakot bő két évszázaddal előzte meg – újdonság volt a szakemberek számára. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben hétfőn megjelent tanulmány a megelőző évezredekben is több éghajlati felmelegedést és lehűlést detektált Grönlandon. A változásokat több történelem előtti kultúra megjelenése és hanyatlása kísérte, kezdve a Saqqaq elnevezésű kultúrával.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.