Megfúrják az Antarktisz egyik tavát

Megfúrják a Déli-sarkvidék három kilométeres jégrétege alatt rejtőző Ellsworth-tavat a Brit Antarktiszi Kutatóprogram (BAS, British Antarctic Survey) tudósai.

A hatodik kontinenst borító jégpáncél alatt négyszáznál több tavat fedeztek fel, amelyek sok ezer éve el vannak vágva a külvilágtól, így mindegyikük egyedülálló biológiai környezetet alkot. A jég alatti tavakban létező életformáknak alkalmazkodniuk kellett a teljes sötétséghez, a szegényes tápanyagkínálathoz, a vízoszlop magas nyomásához és a légkörtől való elzártsághoz – olvasható az Edinburghi Egyetem honlapján. A jég alatti tavak egyike a hatalmas Ellsworth, amelynek hossza eléri a 12 kilométert, szélessége 3 kilométer, mélysége pedig 150 méter. Ez a tó lesz az első, amelyet a BAS kutatócsoportja – Martin Siegertnek, az Edinburghi Egyetem professzorának a vezetésével – megfúr. A Déli-sarkvidéken a kutatások a rövid nyári szezonra korlátozódnak, amely novembertől január végéig tart. A kutatók 70 tonna berendezést szállítottak most a tóhoz, az érdemi munka viszont jövő nyárra, azaz novemberre marad, amikor a brit szakemberek forró vizet használnak majd fúrófolyadékként a három kilométeres jégpáncél áttöréséhez.

„Mikroorganizmusokat remélünk találni, hiszen vízről van szó, a vízben pedig általában élet is van” – hangsúlyozta Siegert. Bármilyen, a tóban élő mikroorganizmus szokatlan módon fejlődhetett és alkalmazkodhatott a rendkívüli körülményekhez. A kutatók reményei szerint így a mikroorganizmusoknak köszönhetően többet megtudhatnak arról, hogy hogyan fejlődött az élet a Földön, a tavi üledék pedig a bolygó múltbéli éghajlatáról árulkodhat.

Ajánlott tartalom

Bemutatták a műanyag palack visszaváltó automatát

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya - mondta a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten.