Megháromszorozta napenergia termelését a város

Michael R. Bloomberg, a város polgármestere számolt be a jó hírről egy sajttájékoztató keretein belül, melyre az Efficiency 2.0 energiagazdaságossági és környezetvédelmi program székhelyén került sor.

Bloomberg elmondása szerint tíz épület tetején létesítettek új napelemeket: három rendőrkapitányság, két iskola, egy tűzoltóság és több közegészségügyi osztály garázsának tetőzetén fognak ezentúl több energiára szert tenni. New York City teljes napenergia termelése így 648 kilowatt lett, ami 143 háztartás ellátására elegendő. Az napenergia gyűjtők ezen kívül hozzájárulnak ahhoz, hogy a város szén-dioxid kibocsájtása 205 tonnával csökkenjen, és az áramtermelés költségei tekintetében is kevesebbre lehet számítani.

A projekt annak a 143 energiaügyi fejlesztésnek a része, melyet New York City az utóbbi években bevezetett a PlaNYC terv keretein belül, és még 99 fejlesztési javaslatot készülnek megvalósítani a közeljövőben. Ez a 143 intézkedés évente 32 millió dollárt (azaz több mint 7 milliárd Ft-ot) spórolna meg a városnak évente. Azonban New York City Manhattan-i választókerületének elnöke, Scott Stringer kritizálja Bloomberg-et, mondván, hogy a városnak gyorsabban és nagyobb volumenben kellene napenergia termelését bővítenie. A saját, Rooftop Revolution címet viselő napenergia ügyi jelentésében kifejti, hogy a város minden iskolájának tetejére napelemeket kellene telepíteni. „New York City napenergia kapacitásának növekedése mindenképpen jó hír” – mondja Stringer. „Azonban, hogy a polgármester bejelentését kellőképpen megvilágítsuk, az utóbbi két évben New Jersey több mint 440 megawattnyi napenergiával bővítette készleteit. Ehhez képest ma New York City arról számol be, hogy kapacitását 8 megawattra növelte.”

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.