Meghiúsult a korszerű hulladékgazdálkodás terve Kárpátalján

A helyi lakosság ellenkezése miatt a kárpátaljai Nagyszőlősi járásban nem épül meg az a korszerű hulladékfeldolgozó üzem, amelynek a térség településein keletkező szemetet kellett volna kezelnie, jelentette csütörtökön az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

Az újság szerint az osztrák-magyar AVE hulladékgazdálkodási konzorcium évekkel ezelőtt érkezett a Nagyszőlősi járásba, hogy Ukrajnában szinte elsőként honosítsa meg – üzleti szempontokat sem mellőzve – a korszerű hulladékfeldolgozási technológiát. A vállalat több évig tartó előkészületeket követően Sárad (Siroke) község határában, egy elhagyott tüzérségi lőtéren akarta felépíteni az idén nagy kapacitású, a térség környezetvédelmének szempontjából kulcsfontosságú hulladékfeldolgozó üzemét. A falu lakossága azonban az utolsó pillanatban, helyi népszavazáson keresztülhúzta a tervet, mert valaki vagy valakik olyan híreket kezdtek terjeszteni, hogy osztrák és magyar szemetet visznek a helyiek nyakára, sőt, hogy a paksi atomszemét elhelyezésére épít radioaktív hulladéktárolót a vállalat, olvasható a cikkben.

A kudarccal végződött beruházási terv kapcsán Zsidik Béla, az AVE társaság nagyszőlősi (Vinohragyiv) leányvállalatának igazgatója a lapnak elmondta: hideg zuhanyként érték a külföldi befektetőket a történtek, miután a szükséges vizsgálatsorozat, a hatástanulmány elkészítése és az ukrán bürokrácia leküzdése már mintegy 1,5 millió hrivnyájába (45 millió forint) került az anyavállalatnak. Mivel a cég vezetői úgy érzik, csúnyán félrevezették őket, ezért felülvizsgálják teljes ukrajnai üzletpolitikájukat, mondta Zsidik Béla. Hozzátette: a sáradi eset azt a negatív véleményt támasztja alá, amely szerint Ukrajnában nincs értelme befektetni, mert a helyi viszonyok átláthatatlanok és kiszámíthatatlanok. A kárpátaljai szakember azt is elmondta, hogy a hulladékfeldolgozó üzem megépítésének tervét nem adják fel, több településsel is tárgyalnak, így reményei szerint 1,5-2 év késéssel talán elkezdődhet egy, az EU-s szabványoknak is megfelelő szemétfeldolgozó üzem építése Kárpátalján.

Ajánlott tartalom

A legkorábbi világkörüli tengeri kutatóexpedíciók segítenek jobban megérteni az éghajlatváltozást

A csaknem 150 évvel ezelőtti tengeri kutatóexpedíciók méréseit felhasználva vizsgálják a kutatók az emberi tevékenységeknek az éghajlatváltozásban játszott szerepét.