Mégis folytatódik a vita a tőketerebesi hőerőműről

A Cseh-szlovák Energetikai Részvénytársaság (CES) fellebbezést nyújtott be a kassai megyei építési hivatal döntése ellen, amely elutasította kérvényét a kelet-szlovákiai Tőketerebesre tervezett új hőerőmű építésére – közölte Martin Petrusko, a kassai építési hivatal vezetője a SITA hírügynökséggel.

A tervet az érintett helyi önkormányzati és állami szervek, civil társulások és az állampolgárok nagy része egyaránt ellenzi. Petrusko szerint a hivatal kivárja a fellebbezési idő leteltét, érkezik-e újabb beadvány, majd az egész ügyet átadja az építésügyi és regionális fejlesztési minisztériumnak, amely ebben az esetben illetékes a döntést meghozni. “Döntésünket vagy megerősítik, vagy semmissé nyilvánítják, s az ügyet újratárgyalásra visszaadják alsóbb szintre” – jegyezte meg a kassai építési hivatal vezetője.
Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint a tiltakozó nyilatkozatokat több mint tízezer ember írta alá a mintegy 22 ezer lakosú Tőketerebesen.

A Cseh-szlovák Energetikai Részvénytársaság Tőketerebes mellett egy 885 megawatt teljesítményű széntüzelésű erőművet szeretett volna felépíteni. A beruházás tervezett értéke 1,3 milliárd euró volt.
A terv tiltakozási hullámot indított el Szlovákiában és Magyarországon is. Az eredetileg kiszemelt helyszín ugyanis alig egy kilométerre volt a város központjától, lakott terület tőszomszédságában.
Az erőműépítést Magyarországon számos hegyaljai, hegyközi és alsó-bodrogközi település ellenzi. Attól tartanak ugyanis, hogy az uralkodó szélirány miatt a tágabb észak-magyarországi régiót s azon belül a tokaji borvidéket is jelentősen szennyezné az ipari létesítmény. Határozottan ellenzi az ötletet a tokaji bort termelő szlovákiai gazdák és vállalkozók társulása is.

Ajánlott tartalom

Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.