Megjelent a napelemes rendszerek szabványa magyar fordításban

A MANAP finanszírozásával elkészült a napelemes rendszerek létesítésére vonatkozó, eddig csak angol nyelven elérhető szabvány hiteles fordítása.

A MANAP szándékai szerint így sokkal több, a napelemes iparágban tevékenykedő vállalkozás férhet hozzá a szabványhoz, és így a felhasználók részére még jobb minőségű napelemes rendszereket fognak telepíteni A Magyar Szabványügyi Testület 2020. szeptember 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-7-712:2016 „Kisfeszültségű villamos berendezések, 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények – napelemes (PV-) rendszerek” magyar nyelvű változatát. A dokumentum a napelemes rendszerek villamos berendezésére vonatkozik, amelynek célja egy berendezés egészének vagy egy részének tápellátása, valamint a villamos energia betáplálása a közcélú vagy helyi elosztóhálózatba.

A MANAP által finanszírozott magyar nyelvű szabványleírás a napelemes kiserőmű villamos berendezéseinek kiválasztásával, alkalmazásával és létesítésével foglalkozik. A napelemes kiserőmű a PV-modultól vagy a vezetékeikkel sorba kötött PV-modulok együttesétől kezdődik és a felhasználói berendezés vagy a közcélú hálózat táppontjáig tart.  „A szabvány 2016-ban jelent meg angolul és 2019 közepétől váltotta le kötelező jelleggel a korábbi szabványt Magyarországon is.

Hiánypótló az eddig is használt szabvány magyar nyelvű változata, hiszen így a magyar napelem-iparág azon szereplői számára is hozzáférhető a szabvány, akik nem beszélik mérnöki szinten az angol nyelvet. A MANAP célja, hogy az iparág szereplői korszerű és megbízható rendszereket szállítsanak minden felhasználó számára, ebben a szabvány pontos ismerete segíteni fogja őket.” – nyilatkozta Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke. A szabvány leírása letölthető a Magyar Szabványügyi Testület holnapjáról. (www.mszt.hu)

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.