Benzines-elektromos hibrid üzemű nagy városi terepjárókkal rukkolt elő az egyik vezető amerikai autógyártó, a General Motors.

Megjelentek a nagy amerikai hibrid terepjárók

Benzines-elektromos hibrid üzemű nagy városi terepjárókkal rukkolt elő az egyik vezető amerikai autógyártó, a General Motors.

Az üzemanyag-takarékosság és a környezetvédelem szempontjai ezzel betörtek az amerikai autópiac egyik legrangosabb szegmensébe, a nagy városi terepjárók (SUV-k) körébe. Csaknem háromtonnás, kilenc személy szállítására alkalmas monstrum a Chevrolet Tahoe és a GMC Yukon legújabb hibrid modellje is. A GM az eddigi legnagyobb méretű és teljesítményű hibrid személyszállító autókat alkotta meg.

A korábbi rekorder a Toyota Highlander vegyes üzemű változata volt, amely azonban – hét személyes férőhelyével – az amerikai besorolás szerint csak középkategóriás jármű.

A GM honlapján a nagy családoknak ajánlja a bődületes teljesítményű és nyomatékú kocsikat, valamint azoknak, akik hajót, lakókocsit vontatnak. A Tahoe-t és a Yukont is elektromos hajtóművekkel párosított hatliteres nyolchengeres erőforrások mozgatják, 332 lóerős maximális teljesítménnyel és 498 newtonméteres legnagyobb nyomatékkal.

Az Egyesült Államokban eddig legnagyobb számban eladott hibrid jármű a Toyota Prius, amely “csak” 110 lóerőt kínál a teljesítménymániákus amerikaiaknak.

A tágas belterű, három üléssoros hibrid Tahoe és Yukon kétkerékmeghajtású változatát valamivel több mint 50 ezer dollárért (8,55 millió forintért) lehet megvásárolni, vagyis több mint kétszer drágábbak, mint a japán Prius. A lenyűgöző teljesítményű GM-hibridek fogyasztása azonban korántsem meggyőző: a Tahoe például csak 16,4 mérföldet tud megtenni egy gallon benzinnel városban, vagyis 14,3 liter a fogyasztása száz kilométerenként.

Az amerikai piacon nem a GM két új modellje a legdrágább hibrid autó. A nagyobb luxusra vágyók 55 ezer dolláros áron juthatnak hozzá a Lexus GS 450h szedánhoz, amelyben öt személynek van hely, a hathengeres benzinmotor 292 lóerőt képes leadni. A még tehetősebbek 104 ezer dollárért vehetik meg a Lexus LS 600h L modellt, amelyben egy 438 lóerős nyolchengeres erőforrás dobog.

Ajánlott tartalom

Magyarország javaslatcsomagot terjesztett elő az európai elektromobilitás fejlesztésére

Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.